Snima se

HAK modernizirao postupak: Vozački ispiti polagat će se uz – videozapis

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Bilježenje ispita putem audio i videozapisa u konačnici će koristiti i u slučaju da se netko od kandidata koji padne na ispitu osjeća nepravedno ocijenjenim, odnosno zakinutim. U tom slučaju moći će ostvariti uvid u snimku provedenog ispitaPrema novim propisima polaganja vozačkih ispita koji su nastupili s dolaskom nove godine, proces se u jednoj velikoj mjeri demokratizira jer se dobiva kvalitetniji uvid u proces provedbu samog ispita, značajno se tehnološki unapređuje s korištenjem audio i videoopreme, a unatoč svemu, što je također jako važno – cijena ispita, kao i troškova za autoškole se ne mijenjaju.


Najvažniji su to naglasci iz materije što obrazlaže novu proceduru polaganja ispita, nedavno izloženu od strane Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova.


Digitaliziran proces


Uz polaganje mature, svojevrsna inicijacija u svijet odraslih, u svijet punoljetnosti, je i polaganje vozačkog ispita. Kako je to, uz svu odgovornost koju vozači preuzimaju na sebe kad se pojave u prometu, i vrlo skup ispit, cjenovno iznad prosječne hrvatske plaće, sve što se vezuje uz polaganje vozačkog izaziva i jako veliku pažnju javnosti.
HAK je kao zajednički projekt s MUP-om upravo predstavio novi modalitet, kako ističu znatno kvalitetniji, provedbe vozačkih ispita. Polaganje tog ispita ubuduće će biti i bitno modernije, sa značajnim korištenjem modernih tehnologija.


Ponajviše će pažnje privući novost prema kojoj se će se ubuduće ispiti bilježiti putem audio i videozapisa, što će u konačnici služiti i kao vrijednosna odrednica u slučaju da se netko od kandidata koji ne položi vozački ispit osjeća nepravedno ocijenjenim, samim time i zakinutim za polaganje ispita.


Kako je pojasnio predsjednik HAK-a Slavko Tušek, najvažnija namjera aktualnih promjena koje su krenule s novom godinom je postići značajniju transparentnost polaganja ispita.


– Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole, ali i sve građane i društvo u cjelini.


To su impresivni podaci kojima se institucija kojoj s nalazim na čelu itekako ponosi, istaknuo je Tušek, uz naglasak na činjenicu da i ove promjene nisu ništa iznenađujuće jer je nacionalna udruga vozača tijekom posljednjih desetak godina uvela niz poboljšanja u sustavu provedbe ispita.


Ono što je također značajno je činjenica, kako je dodatno istaknuo Tušek, da su HAK, odnosno Hrvatska, među prvima u Europi uveli polaganje ispita na računalima. U međuvremenu, novim tehnološkim rješenjima dodatno se digitalizirao proces ispita.


Uvedena su tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače HAK-a s informatičkim sustavom. U suradnji s MUP-om to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu za kandidate.


Čovjek najvažniji


Ono što je dodatno istaknuo predsjednik HAK-a je činjenica da nema novih troškova za kandidate i autoškole.


– U projekt smo uložili više od 1,5 milijuna kuna, ali s obzirom na to da smo imali jasan cilj – učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, iznos je koristan, naglasio je Tušek.


Zadovoljni uvođenjem novih propozicija komentirali su i predstavnici MUP-a.


– U trokutu vozač, cesta i automobil, upravo je čovjek najvažnija komponenta jer sa svojim sposobnostima mora procijeniti kvalitetu vozila kojim upravlja te uvjete na cestama. Edukacija i sigurnost mladih vozača su krucijalni, pogotovo kada postanu aktivni sudionici u prometu.


Sretni smo da se uvodi snimanje vozačkih ispita jer će to unaprijediti sigurnost cestovnog prometa, istaknuo je državni tajnik Žarko Katić.


Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita. I HAK će imati izravne koristi od novog sustava zbog dodatnog ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita, što će bitno podići razinu kvalitete provedbe.


Lani manje poginulih


Pokazatelji sigurnosti cestovnog prometa bili su lani značajno bolji nego godinu prije. Na hrvatskim cestama u 2020. poginulo je 237 osoba, dok je 2019. taj broj iznosio 297. To je smanjenje od 20,2 posto.


Zabilježeno je i smanjenje broja teško ozlijeđenih za 257 ili 10,2 posto te smanjenje broja lakše ozlijeđenih za 2.707 ili 26 posto, istaknuo je Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti prometa na cestama MUP-a.


Istina, jedan je podataka zbunjujuć, jer prošle je godine bilo ukupno 31.369 nesreća, dok ih je 2019. bilo 26.052 što je povećanje za velikih 17 posto. Srećom – više nesreća s manjim posljedicama.


Istina, s obzirom na značajno smanjenje prometa za prvog, proljetnog lockdowna, što se ponovilo i u zadnjem lanjskom mjesecu, kao i zbog činjenice da se turistički promet prepolovio iako ne s tolikim smanjenjem u cestovnom prometu, prave će se rezultate po pitanju sigurnosti spoznati tek kad se bude uspoređivalo 2021., ili čak 2022. s 2019. godinom.


Jednako teško kao i dosad


– Polaganje ispita i njegova zahtjevnost za kandidate za vozače ne mijenjaju se. Ovim se promjenama povezuje u jednu cjelinu tablet računala koja koriste ispitivači sa sustavom audio-videosnimanja tijeka vozačkih ispita.


Pritom se štiti privatnost i osobni podaci kandidata za vozače. S ovakvim unapređenjem sustava provedbe vozačkih ispita, možemo parirati i najrazvijenijim državama EU-a, naglasio je dr. sc. Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a.