Boris Vujčić na konferenciji Zagrebačke burze

Guverner HNB-a o Agrokoru: Spreman sam svjedočiti, a ako mi ukinu supervizorsku tajnu – bit će vrlo zanimljivo

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Ako me zovu, naravno da ću se pojaviti pred istražnim povjerenstvom: ukinu li mi supervizorsku tajnu moglo bi biti još zanimljivije, rekao je Vujčić, ne želeći precizirati koga bi ta tajna mogla pogoditi ROVINJ – Hrvatska narodna banka sjajno je obavila svoj posao: uspjeli smo smanjiti izloženost banaka prema Agrokoru u zakonske okvire, i zbog dobrih propisa i zbog njihove provedbe, stabilnost domaćeg financijskog sustava nije u pitanju, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić na Konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju, odgovarajući na pitanje novinara o prozivkama da je središnja banka odgovorna za probleme s Agrokorom.


“Mi smo to već objasnili svima, oni koji razumiju što je HNB radio, više o tome ne pitaju, a oni koji ne razumiju, pitaju i dalje, ali ja im tu ne mogu pomoći”, kaže Vujčić dodajući da će se, bude li pozvan pred saborsko istražno povjerenstvo, svakako pred njim i pojaviti: “Bit će to jako zanimljivo pogotovo ako bude javno prenošeno. Imamo, istina, supervizorsku tajnu, ali ako bismo je bili oslobođeni, to bi bilo još zanimljivije”, istaknuo je Vujčić, ne želeći precizirati na koga pritom misli.


O ukupnom efektu problema u Agrokoru na bankarski sustav, kaže da “ne bi htio u apsolutnom iznosu, ali pod pretpostavkom da banke potpuno moraju otpisati sva svoja potraživanja, ne samo prema Agrokoru nego prema grupi poduzeća koje je HNB konsolidirao kao jedinstveni rizik Agrokora, kapitalna adekvatnost bankarskog sustava ostala bi znatno iznad zahtijevane, čak iznad 20 posto, te bi sustav i u tom scenariju, koji se vjerojatno neće dogoditi, ostao potpuno stabilan.
No, ponavljam, ne mogu spekulirati o nominalnim brojkama, jer za to treba gledati i Agrokor i povezana poduzeća što ne bih komentirao”, zaključio je guverner. Procjenjuje da kriza u Agrokoru ima vrlo blagi utjecaj na BDP. No, kaže, Hrvatska je primjerice među zemljama koje izdvajaju relativno visok postotak BDP-a za sudstvo, no većina toga ode na plaće, a kvaliteta postupaka nije sjajna, primjećuje guverner.