Upućena interpelacija

Grmoja traži da Vlada u roku od 30 dana objavi svoj sporazum s bankama: ‘Zašto to odbijaju učiniti?’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Pita se i zašto bi Vlada tajila dogovor s bankama ako je on koristan za RH, građane i korisnike kreditaTražimo da Vlada u roku 30 dana objavi svoj sporazum s bankama, poručio je, uoči subotnjeg prosvjeda Udruge Franak, Mostov zastupnik Nikola Grmoja te je izvijestio kako je u saborsku proceduru jučer upućena Interpelacija o postupanju Vlade vezano za slučaj franak.


Interpelaciju su potpisali predstavnici svih oporbenih stranaka osim Centra, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.


Pojasnio je i kako je interpelacija podnesena zbog postupanja Vlade vezano uz potporu bankama koju je Vlada dala u postupku pred Sudom EU, a na štetu 55 tisuća korisnika kredita u švicarskim francima koji su konvertirali te kredite, a radi sporazuma između Vlade i banaka, banke su odustale od tužbe protiv RH.


Foto galerija: Prosvjed udruge Franak Foto: Davor Kovačević
„Tražimo da se na sjednici Hrvatskog sabora otvori ova rasprava. Vlada mjesecima odbija odgovoriti na koji način se dogovorila s bankama, te time otkloniti sumnju da im je dala potporu, na štetu korisnika kredita”, poručio je.


Na brojne zahtjeve udruga kao i njegovo zastupničko pitanje da se sporazum objavi Vlada, kaže Grmoja, šuti.


Pita se i zašto bi Vlada tajila dogovor s bankama ako je on koristan za RH, građane i korisnike kredita.


Naveo je kako je u obrazloženju istaknuto da je preko 100 000 građana ugovorilo s bankama u RH, a koje su u stranom vlasništvu, kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima, te su došli u vrlo nezavidnu situaciju na rubu životne katastrofe, jer je franak u svojim najvećim vrijednostima narastao i do 70 posto, a premijer i resorni ministri nisu poduzeli ništa kako bi olakšali građanima.


“Takav stav kao i vrlo izvjesna potpora Vlade bankama, u postupcima pred međunarodnim sudovima i institucijama, razlozi su za ostavku Andreja Plenkovića i cjelokupne Vlade”, smatra ‘mostovac’.


„U zaključcima smo naveli da Hrvatski sabor obvezuje Vladu da u roku od 30 dana, putem nadležnog ministarstva i drugih tijela javne vlasti, poduzme ili saboru predloži donošenje mjera za zaštitu korisnika kredita sa valutnom klauzulom švicarski franak, te da Vlada u roku od 30 dana objavi javnosti tekst sporazuma na temelju kojeg su banke OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustale od tužbe protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova“, istaknuo je Grmoja.