Šef diplomacije

Grlić Radman o Hrvatu zarobljenom u Ukrajini: “Šanse da ga izvučemo su velike”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje, poručuje hrvatski šef diplomacije.Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Dnevniku Nove TV razgovarao je o hrvatskoj blokadi Finske, slovenskoj blokadi Hrvatske, te ruskom uhićenju hrvatskog borca u Ukrajini.


Hrvatska je od početka rata rekla da svatko odlazi u Ukrajinu na vlastitu odgovornost.


Na pitanje može li se i kako izvući zarobljenog Hrvata, ministar odgovara; “Šanse su velike. Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje.
Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike”, rekao je ministar, pritom misleći na razgovor koji je srpski novinar snimio sa zarobljenim Hrvatom.


“Još uvijek imamo i veleposlanstvo u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet.”, dodao je Grlić Radman koji je komentirao i slovensku prijetnju blokadom ulaska u Schengen.


Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, pišu mediji.


“Blokada se pojavila kao jedna riječ koja se često vrti u medijskom prostoru. Uvjeren sam da ćemo sve naše odnose koji su dosada bili jako dobri, ojačati, nastaviti suradnju.


Siguran sam da će se kolegica založiti za Hrvatsku u šengenskom prostoru. Jer je to u interesu Slovenije. To je u europskom duhu”, kazao je dodavši da je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas.


“Hrvatsku u šengenskom prostoru žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu”, kaže ministar.


Grlić Radman ranije je tijekom dana rekao da ga zovu kolege iz i raspituju se o Milanovićevim prijetnjama da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.


“Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO”, dodaje ministar.


“Razgovarao sam sa finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto, u čudu ‘Zar je to moguće?’.


Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta”, kaže Grlić Radman. Poslije im, kaže, objašnjavao da hrvatska Vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u Sabor ratifikaciju i da će Sabor to prihvatiti”.


Kaže da postoji mogućnost da hrvatski veleposlanik bude pozvan u Finskoj na razgovor.


Na upit Dnevnika Nove TV, State Department je odgovorio da podržavaju proširenje NATO-a i pravo svake zemlje na izbor saveznika bez vanjskih ucjena.


Grlić Radman misli da je moguće da bi Milanoviću mogao biti upućen i neki poziv s američke strane.


“Sve je moguće. Idemo pričekati te sastanke sutra i prekosutra u Berlinu gdje ćemo razgovarati o tome. Prihvatio sam i poziv njemačke ministrice vanjskih poslova koja želi o tome razgovarati”, kaže.


Iako se na domaćem terenu često vrijeđaju, vani hrvatski političari ne ogovaraju jedni druge. Kada su vani, štite institucije zemlje. Grlić Radman kaže da ga ne vrijeđa što ga Zoran Milanović zove Jesenjinom sa Zrinjevca.


“Ponaša se kao da je u kampanji. Nije narativ jednog predsjednika. On svojim razgovorom snižava razinu kulturnog dijaloga. I čini nam reputacijsku štetu koju mi nastojimo peglati”, kaže.


Sutra je 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana, ali mnogo je problema i oko toga. Razjedinjeni HDZ organizira dvije proslave, a mnogi se žale i da nisu pozvani.


“Vi u Hrvatskoj imate jako puno proslava. Samo je jedna službena. I predsjednik Tuđman bi održao proslavu u Lisinskom. Predsjednik HDZ-a je Andrej Plenković.


Mislim da će sutrašnja proslava biti s dignitetom. Pozvani su svi koji su koji su trebali pozvani. Prostor u Lisinskom je ograničen.


A proslava će biti diljem Hrvatske. Dobro je da je više proslava. Ali samo je jedna službena”, zaključio je ministar u Dnevniku Nove TV.