Šef diplomacije

Grlić Radman najoštrije osudio podizanje spomenika D’Annunziju

Hina

Gordan Grlić Radman / Foto: D. JELINEK

Gordan Grlić Radman / Foto: D. JELINEKŠef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak u intervjuu za Media servis da najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju, što je MVEP izrazio i upućenom diplomatskom notom te dodao da svi koji promiču »ideologije koje su poražene nemaju mjesta u ovakvoj EU«.


Trst je odlučio podignuti spomenik Talijanu Gabrieleu D’Annunziju koji je 12. rujna 1919. u Rijeci proglasio nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je diplomatskom notom.


»Najoštrije smo osudili takav čin, bio je i talijanski veleposlanik koji se na neki način ispričao«, rekao je Grlić Radman.
Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je zastava Kraljevine Italije, a Grlić Radman je pohvalio brzu reakciju policije.


»Hrvatska policija je pravodobno reagirala na postavljanje zastava Kraljevine Italije, one okupatorske, i privela je izgrednike.»


Dodao je da ovo nije primjer državne politike u Italiji koju smatra »jednom od najvažnijih članica EU-a«, već politike lokalnih vlasti u Trstu te podsjetio da je za Hrvatsku D’Annunzio bio okupator.


»To su ideologije koje su poražene i koje su uvele u strahotu Drugog svjetskoga rata. Svi oni koji podržavaju takvu ideologiju nemaju mjesta u ovakvoj Europskoj uniji«, rekao je Grlić Radman.


Na komentare iz Srbije da se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija povijesti, Grlić Radman kaže da ne zna »bi li se samo nasmijao ili dao neku važnost tome«.


»Ono što čudi je to što Srbija ne razumije geopolitički kontekst«, dodao je Grlić Radman.


Ministar vanjskih poslova također je poručio da se Milorad Pupovac »trebao jače ograditi« od usporedbe Hrvatske s NDH.


Predsjednički izbori, unutarstranački izbori u HDZ-u


Grlić Radman je uvjeren da će predsjednica Grabar-Kitarović osvojiti i drugi mandat.


»Sve ono što ima Kolinda Grabar-Kitarović to nema niti jedan protukandidat. Predsjednica ima jednu čistu vertikalu, jednu biografiju koja je toliko impresivna i u vanjskom svijetu.«


Upitan može li Miro Kovač objavljenom kandidaturom za novog predsjednika HDZ-a zaprijetiti Andreju Plenkoviću, Grlić Radman kaže da ne može jer »nema boljeg predsjednika HDZ-a od Plenkovića s obzirom na njegov utjecaj i popularnost u Europskoj uniji«.


»Većina članova HDZ-a sigurno podržava Andreja Plenkovića«, istaknuo je za Media servis Grlić Radman.