Bruxelles

Grlić Radman na NATO sastanku: Hrvatskoj je stabilnost BiH ključna

Hina

Gordan Grlić Radman / Snimio D. Kovačević

Gordan Grlić Radman / Snimio D. Kovačević

“Mi smo iskreni zagovoratelji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, stabilnost neposrednog susjeda od krucijalne je važnosti”, rekao je Grlić RadmanHrvatskoj je stabilnost Bosne i Hercegovine krucijalno važna i zato je iskreni zagovaratelj njezina euroatlantskog puta, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


Šef hrvatske diplomacije u utorak i srijedu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će jedna od tema biti stanje na zapadnom Balkanu.


“Mi smo iskreni zagovoratelji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, stabilnost neposrednog susjeda od krucijalne je važnosti”, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka.
Rekao je Hrvatska pomaže Bosni i Hercegovini kako bilateralno tako i u okviru NATO-a te da joj je dala pola milijuna eura pomoći u okviru paketa za jačanje obrambenih kapaciteta te zemlje.


Grlić Radman je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu te apelirao na Srbiju da bilo kakvi pokušaji destabilizacije njezina susjeda nisu prihvatljivi.


Stoltenberg: Zapadni Balkan važan za sve


Glavni tajnik Saveza Jens Stoltenbrerg rekao je prije početka sastanka da će NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na zapadnom Balkanu jer je to važno za cijelu Europu.


“Budite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili osigurala  stabilnost u regiji, jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Europu”, izjavio je Stoltenberg koji je prošli tjedan bio na turneji tom regijom.


Stoltenberg je istaknuo da je posljednjih nekolko tjedana povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, oružani napad srpske paravojne skupine u selu Banjska u rujnu, u kojoj su ubijene tri osobe.


“To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati potporu Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.


“Blisko ćemo surađivati s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo osigurali i  učinili sve što je moguće da smanjimo napetosti i spriječimo eskalaciju sukoba”, dodao je.