Petogodišnji plan

GreenWay planira u Hrvatskoj postaviti 300 brzih punjača

Hina

Ilustracija / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Ilustracija / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

"U idućih 5 godina, po principu ključ u ruke, bez dodatnog troška i uz garantiranu zaradu za vlasnike lokacija, postavit ćemo minimalno 300 brzih i ultra brzih punjača, priključnih snaga od sto do 400 kilovata (kW)", izjavio je NovoselGreenWay Hrvatska namjerava u idućih pet godina u Hrvatskoj postaviti najmanje 300 brzih punjača za električna vozila, najavljeno je u četvrtak iz te tvrtke, koja je danas uz trasu buduće brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina otvorila dvije punionice.


“U idućih 5 godina, po principu ključ u ruke, bez dodatnog troška i uz garantiranu zaradu za vlasnike lokacija, postavit ćemo minimalno 300 brzih i ultra brzih punjača, priključnih snaga od sto do 400 kilovata (kW)”, izjavio je direktor GreenWaya Hrvatska i član upravnog odbora GreenWay grupe Dino Novosel.


Kaže da će u okviru nedavno odobrenog strateškog projekta Cross-E, do kraja 2026. postaviti minimalno 16 ultra brzih hub-ova, uzduž TEN-T koridora, minimalne priključne snage 600 kW te s ukupno 64 priključnih mjesta visokih snaga (većih od 150kilovata).
Ocjenjuje da je to ambiciozan, ali realističan plan.


Danas otvorne dvije ultra brze punionice nalaze se u Mipcro Retail parku, uz trasu buduće brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina. Instalirane su i spojene na 300kW priključak, svaka nazivne snage 150kW i dva priključka, što omogućuje istovremeno punjenje do četiri vozila.


Ovisno o specifikacijama vozila, električni automobil na njima može napuniti svoju bateriju do 100 kilometara dosega u osam minuta.


U GreenWayu podsjećaju da je udio obnovljivih izvora energije u prometu na razini EU-a 2022. godine iznosio 9,6 posto, a u Hrvatskoj 2,4 posto. EU je postavila cilj od 29 posto za 2030. godinu, a u nacrtu ažuriranog Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskoga plana Hrvatske postavljen je cilj od 21,6 posto udjela OIE u prometu do 2030. godine.


Hrvatska s 34 električna punjača na sto tisuća stanovnika trenutačno je 20 puta slabije razvijena od najrazvijenije Nizozemske te tri puta slabije u odnosu na prosjek Unije, kažu u GreewWayu.