Zaobišao članstvo

Grbinov dolazak u Glinu razljutio stranačku bazu: ‘Nije li sramota da od susjeda doznajem da je on kod Branke?’

Tihana Tomičić

Ja sam pogođena potresom, novi auto mi je uništen, jedva sam preživjela jer sam bila u autu kad je zgrada pala na nas. Kuća mi je neuporabljiva, a Branka ima i auto i krov nad glavom, kaže predsjednica SDP-a GlineZAGREB – Od trenutka kad se dogodio razoran potres u Petrinji prije dva tjedna, do subote 9. siječnja, šef SDP-a Peđa Grbin u javnosti se pojavljivao praktički samo putem objava na društvenim mrežama, odakle je zatražio izvanrednu sjednicu Sabora i kritizirao Vladu zbog sporih reakcija na terenu. No, nije i sam viđen na potresom pogođenom području – razlog je što je morao biti u samoizolaciji, nakon što je bio u kontaktu s članom Predsjedništva Ivanom Račanom koji je zbog COVID-a čak bio zadržan na liječenju u bolnici.


No, u vrhu SDP-a smatraju i kako bi slikanje po Baniji bilo sakupljanje jeftinih političkih bodova – što ne žele. Čak je i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić prije toga pokazao da i sam sudjeluje u volontiranju za stanovništvo Banije, odnosno posjetio je vatrogasce volontere iz svog DVD-a Zapad:


»Nastavljamo prikupljati građevinski materijal u DVD-u Zapad i Jarun. Kamp-kućica i benzin bili bi dobrodošli jer se ljudi još griju na agregat«, poručio je s Banije. A potom je i aktualni šef SDP-a Grbin, nakon izolacije, ovog vikenda na društvenim mrežama objavio fotografiju druženja s volonterima Foruma mladih SDP-a čiji su predstavnici već nekoliko dana na terenu, uz sljedeću objavu: »Hvala svim vrijednim volonterima koji marljivo svaki dan pomažu građanima čiji su domovi stradali u potresu, među kojima su i naši članovi Foruma mladih. Hrvatska je još jednom pokazala da ima veliko srce«, napisao je Grbin.


»Partijsko ukazanje«
To je međutim naljutilo predsjednicu SDP-a Gline Paolu Čretni, koja je reagirala na činjenicu da se Grbin na terenu nije javio svojim lokalnim stranačkim kolegama, nego je s delegacijom stranke posjetio zamjenicu gradonačelnika Gline, popularnu Branku Bakšić Mitić.


»Ja sam pogođena potresom, novi auto mi je uništen, jedva sam preživjela jer sam bila u autu kad je zgrada pala na nas. Kuća mi je neuporabljiva, a Branka ima i auto i krov nad glavom. Nije li sramota da ja od susjeda saznajem da se vrh stranke nalazi kod Branke. Nikoga u SDP-u nije briga kako sam ja ili ostali SDP-ovci na našem području«, napisala je, te vrhu stranke uputila mail u kojem je rekla kako je očekivala da će joj se Grbin osobno javiti, što se nije dogodilo.


Još jedan član stranke, Darko Vikušić, oštro je komentirao posjet šefa stranke, rekavši: »Imali smo danas partijsko ukazanje. Nije bila Gospa, nego predsjednik SDP-a, i nije bilo neko svetište, nego Glina. Skoro dva tjedna od potresa koji su pogodili Baniju, Grbin se s tajnikom Babićem pojavio u Glini. Došli su, navodno, dijeliti humanitarnu pomoć ljudima… A članstvo je ostalo razočarano jer ih je Grbin zaobišao i družio se s nestranačkim ljudima. Zaobišao je tako naš blaženik predsjednicu SDP-a u Glini i prednost dao dogradonačelnici koja veze s partijom nema. Motivi takvog postupka potpuno su nejasni. U partiji ti sve oproste, samo ne praštaju ako si član«, napisao je Vikušić.


»Dok se svi drugi političari nadmeću idejama i aktivnostima kako pomoći, Grbin onim što on zakašnjelo (ne)čini šalje poruku da su socijaldemokrati neučinkoviti i zbunjeni, što nikada nisu bili jer su u nedavnoj prošlosti dokazali i pokazali da se s krizama znaju jako dobro nositi. Ali tada, na sreću, te akcije nije vodio Peđa Grbin«, stoji na kraju te objave.


Najavljen dolazak


Iz vrha stranke su poručili kako je glavni tajnik stranke Vedran Babić dan ranije najavio dolazak stranačke delegacije svojoj glinskog predsjednici Paoli Čretni, koja je kasnije i sama potvrdila da humanitarne pomoći ima dovoljno, a da i nije u mogućnosti ići s njima dijeliti donacije, jer sama ima previše problema s vlastitim domom. Babić joj je u odgovoru poručio kako će je, bez obzira na sve, ponovo zvati čim vrh stranke bude dolazio, jer njen broj i dalje ima. U svakom slučaju, Grbin se u Sisku i Petrinji uspio susresti sa SDP-ovcima, no u Glini su mu zamjerili što se nije osobno zabrinuo za sudbinu svojih članova.


Od dana potresa, Grbin i SDP pripremili su već izmjenu Zakona o obnovi koji bi obuhvatio područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško pogođene potresom te zatražili hitno donošenje zakona i hitnu sjednicu Sabora, jer »vremena za čekanje nema«, no odgovor iz vladajuće većine praktički nisu dobili, nego se čeka redovna sjednica Sabora idućeg tjedna.