Aktualno prijepodne u Saboru

Grbin poručio premijeru da je štrajk njegova odgovornost, Jovanović ga pozvao da “ušutka pjevačicu s Pantovčaka”

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆZastupnik SDP-a Peđa Grbin upitao je u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva premijera Andreja Plenkoivća zna li razliku između koeficijenta, dodatka i osnovice, na što je Plenković kratko odgovorio da zna.


»Znam, hvala«, kratko je odgovorio Plenković na pitanje Grbina u Saboru.


»Iz vaših istupa ne bi se reklo da razumijete, ili razumijete ali tvrdoglavo radite sve da se problem ne riješi. Štrajk i to što djeca ne idu u školu je vaša odgovornost«, ustvrdio je Grbin.
Željko Jovanović (SDP) pozvao je premijera da poveća učiteljima koeficijente za 6,11 posto, kao što traže sindikati, a isto je učinio i Gordan Maras (SDP) koji je kazao da je ponosan na učitelje i profesore.


»’Čestitam svima koji ustraju i nadam se da sindikati neće popustiti”, rekao je Maras.


Plenković ga je na to upitao – koji je njegov cilj? »Je li da kažete učiteljima, nastavnicima i profesorima – ne bi vam bilo dobro da vam plaća raste za 10,4 posto u idućoj godini«, rekao je.


Maras se osvrnuo i na izmjene GUP-a Zagreba na što mu je premijer odgovorio da Vladu kod GUP-a jedino zanima zakonitost.


Govoreći o Zakonu o zviždačima Jovanović je također pozvao premijera da »ušutka pjevačicu s Pantovčaka« za koju je kazao da izjavama radi nemjerljivu štetu Hrvatskoj vojsci.


Božinović: Policija drži granicu pod kontrolom


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na upit Irene Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) o migranstkoj krizi kazao je da hrvatska policija drži stvari pod kontrolom.


Istaknuo je kako je u zadnje dvije i pol godine Hrvatska poduzela niz aktivnosti kako bi ojačala svoju vanjsku granicu, pogotovo prema Bosni i Hercegovini. »Hrvatska policija drži stvari itekako pod kontrolom«, naglasio je.


Goran Beus Richembergh (GLAS) upozorio je na slabu povezanost zagrebačke zračne luke sa samo 11 članicama EU-a upitavši premijera hoće li nešto učiniti po tom pitanju.


Skandinavija, baltičke zemlje, zemlje istoka sve do Crnog mora nemamo ni jedan jedini direktni let, rekao je Beus Richembergh.


Plenković je odgovorio da će od ministra prometa Olega Butkovića tražiti izvješće nakon čega će vidjeti što mogu učiniti. Cilj je, ističe Plenković, da Zagreb bude čvorište za jugoistočnu i srednju Europu.


Božu Petrova (Most) zanimao je stav premijera o elektroničkom i dopisnom glasovanju i hoće li mijenjati izborni zakon.


Plenković je kazao da izborni zakon sigurno nećemo mijenjati u izbornoj godini, već da je ključno u budućnosti napraviti cjeloviti izborni zakon koji će regulirati izbore za predsjednika, Hrvatski sabor, EU parlament i lokalne jedinice.