Šef SDP-a u Jasenovcu

Grbin Plenkoviću: ‘Budi hrabar i pokreni postupak Milanovićevog opoziva, ako misliš da je prekršio zakon’

Hina

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Ako nemaš hrabrosti, pokazuje se kakav si - ništavan, nula", istaknuo je GrbinPredsjednik oporbenog SDP-a Peđa Grbin u petak je u Jasenovcu prozvao premijera Andreja Plenkovića za prekid suradnje s predsjednikom Zoranom Milanovićem u vrijeme teške krize, te ga pozvao da pokaže hrabrost i pokrene Milanovićev opoziv ako smatra da za to ima elemenata.


“O rječniku neću, ali po Ustavu predsjednik i vlada moraju surađivati, a Plenković prekida suradnju. To je problem i to po Ustavu ne može”, izjavio je Grbin u Jasenovcu odgovarajući na novinarska pitanja o svađi premijera i predsjednika.


Premijera je pozvao da pokaže hrabrost i pokrene postupak Milanovićeva opoziva, ako smatra da je predsjednik povrijedio zakon i Ustav.
“Ako su predsjednikovi krimeni samo dug jezik i teške riječi, Plenković je odabrao odgovoriti istim jezikom i napravio nešto što je na štetu svim građanima – u vrijeme teške krize prekida suradnju između dva dijela izvršne vlasti”, ustvrdio je Grbin.


Smatra da je to veliki problem, za koji je odgovoran isključivo Andrej Plenković i “oni koji se sa stranica medija hvale kako sada neće pozivati predsjednika na svečanosti”.


“Ako imaš hrabrosti i ako misliš da je predsjednik prekršio zakon, povrijedio Ustav i propise, pokreni postupak opoziva. Ako nemaš hrabrosti, pokazuje se kakav si – ništavan, nula”, istaknuo je Grbin svoje stajalište o premijeru.


Milanović svoje ovlasti obnaša u skladu s Ustavom


Smatra da je Milanović otkako je izabran na predsjedničku funkciju, svoje ovlasti obnašao u skladu s Ustavom.


“Njegov slikoviti rječnik nije moj stil i način komunikacije. Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali bezobrazluk je jedno, a lopovluk, krimnal i kršenje Ustava – to je nešto drugo. Ne možemo izjednačavati neprimjeren rječnik s kršenjem zakona”, istaknuo je Grbin.


Vezano uz sankcioniranje upotrebe ustaških simbola, ponovio je svoje stajalište da Vlada i dalje oklijeva oko predlaganja i donošenja potrebnih zakona te istaknuo da se na razne komemoracije šalju ljudi koji 10. travnja smatraju temeljem hrvatske državnosti i moderne hrvatske države.


“Zbog takve relativizacije povijesti i zločina, što ima posljedice i danas na mržnju koja buja u dijelovima društva, mi danas ne možemo biti s vladom”, rekao je Grbin.


Ponovno je istaknuo da treba u Kaznenom zakonu regulirati da je upotreba ustaških i četničkih simbola u Hrvatskoj kazneno djelo i onda to provoditi u praksi.


“Postupanje policije i drugih tijela nakon 2016. pokazuju da odluke Ustavnog suda nisu dovoljne i da to treba biti jasnim i nedvosmislenim rječnikom upisano u zakon”, poručio je Grbin.