Istraživanje agencije Hendal

Građani se sve manje boje zaraze: Pada zadovoljstvo radom mjerodavnih u borbi protiv epidemije

Hina

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Višom se ocjenjuje pomoć EU-a u suzbijanju epidemije u Hrvatskoj (2,73), nego pomoć u sanaciji štete od potresa za koju je ocjena 2,56.ZAGREB – Istraživanje agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa pokazalo je da pada zadovoljstvo radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv epidemije, ali se njihov rad smatra pozitivnijim od rada institucija EU-a, prioćila je agencija u srijedu.


Zaključak četvrtog istraživanja agencije Hendal govori da prosječno zadovoljstvo dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa snižava. Na skali od jedan do pet, s 4,02 u ožujku ocjena je u svibnju pala na 3,63.


Višom se ocjenjuje pomoć EU-a u suzbijanju epidemije u Hrvatskoj (2,73), nego pomoć u sanaciji štete od potresa za koju je ocjena 2,56.
Smirivanje epidemiološke situacije je dovelo do smanjenja straha od zaraze na 21,7 posto, u odnosu na 36,6 posto u travnju i 46 posto u ožujku.


Godišnji odmor unutar Hrvatske planira 62 posto građana, gotovo kao i prethodne godine, dok se razlika vidi u planiranim odmorima izvan Hrvatske – u ovoj 12 posto u odnosu na lanjskih 21 posto.


Trećina ispitanika smatra da je otvaranje granica unutar EU-a sigurno za članice, dok ih petina smatra da nije sigurno, a 60 posto misli da bi Hrvatska trebala otvoriti granice turistima iz sigurnih zemalja.


Građane je popuštanje mjera ponajprije potaklo na ispijanje kave ili pića u restoranu, uljepšavanje i shopping, pokazalo je istraživanje provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana u svibnju.