Druga faza

Riječani će se cijepiti na Mlaki, Zametu i Vežici: Kada počinje cijepljenje široke populacije?

Barbara Čalušić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Obiteljski liječnici sastavit će popise svojih pacijenata koji će biti obuhvaćeni drugom fazom cijepljenja protiv COVID-19. U drugoj fazi cijepljenje će provoditi epidemiolozi zajedno s liječnicima obiteljske medicineRIJEKA – Druga faza cijepljenja protiv COVID-19, koja obuhvaća starije od 65 godina i kronične bolesnike, u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji trebala bi početi tijekom idućeg tjedna. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a s Domom zdravlja dogovorio je i punktove na kojima će se u narednom razdoblju u Rijeci cijepiti osobe s kroničnim bolestima i stariji građani. Radi se zasad o tri punkta, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo na Mlaki te domovima zdravlja odnosno makrocentrima na Zametu i Vežici. Izvan Rijeke, punktovi za cijepljenje bit će smješteni u ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na otocima, Gorskom kotaru te Opatiji i Crikvenici.


U drugoj fazi građane će na cijepljenje upućivati njihovi obiteljski liječnici koji sastavljaju popise svojih pacijenata koji će biti obuhvaćeni drugom fazom cijepljenja protiv COVID-19. Liječnici obiteljske medicine trebali bi sudjelovati i u samom cijepljenju građana te će u drugoj fazi cijepljenje provoditi epidemiolozi zajedno s liječnicima obiteljske medicine. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović ističe dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine, posebice s Domom zdravlja te vjeruje da će do kraja ovog tjedna biti poznat broj osoba koje će u PGŽ-u biti obuhvaćene drugom fazom cijepljenja.


– U ovom trenutku nastojimo da druga faza cijepljenja započne čim prije i u interesu nam je da se pokrene i druga faza cijepljenja. Kojom ćemo dinamikom cijepiti građane u drugoj fazi, u prvom redu ovisi o količinama cjepiva koje ćemo dobivati počevši već od idućeg tjedna. S obzirom na to da se radi o našim starijim sugrađanima i kroničnim bolesnicima kojima je zbog koronavirusa zdravlje ugroženo, naš je stav da druga faza cijepljenja protiv koronavirusa mora krenuti jer se radi o utrci s vremenom. Naš je cilj do proljeća postići procijepljenost ljudi koji su najugroženiji, ističe Mićović.
U PGŽ-u je još uvijek u tijeku prva faza cijepljenja koja je obuhvatila korisnike i zaposlenike domova za starije osobe te zdravstvene radnike. Do jučer je sveukupno cijepljeno oko 3.700 ljudi, a Mićović kaže da je cijepljenje prvom dozom u domovima za starije osobe praktički privedeno kraju. Trenutačno se cijepe zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a na red bi uskoro trebali doći i zaposlenici privatnih zdravstvenih ustanova. Idući tjedan u PGŽ-u počet će i prva docijepljivanja drugom dozom cjepiva koja se aplicira tri tjedna nakon primanja prve doze.


– Procjenjuje se da je zaštita koju pruža prva doza cjepiva oko 53 posto, što znači da za potpuni učinak cjepiva svi trebaju primiti i drugu dozu. Iako se sve češće govori da između prve i druge doze može proći i više od 21 dana, mislim da postupak cijepljenja treba provesti do kraja i u zadanim rokovima, napominje Mićović.


Prema njegovim riječima, cijeli je proces cijepljenja i docijepljivanja organizacijski složen i zahtjevan, posebice kad se uzme u obzir pohrana cjepiva i poštovanje hladnog lanca za Pfizerovo/BioNTechovo cjepivo, koje je trenutačno još uvijek jedino na raspolaganju u PGŽ-u.


Zasad ne postoji predodžba kada bi mogla krenuti i treća faza cijepljenja koja bi obuhvatila široku populaciju koja se ne ubraja u rizične skupine.


– Treća faza ovisi i o odobrenju AstraZenecina cjepiva koje je puno jednostavnije za manipulaciju od Pfizerova/BioNTechova i Modernina cjepiva, a to će cjepivo moći pohranjivati i liječnici u običnom hladnjaku i kod cijepljenja primjenjivati njima već dobro poznate protokole koje uostalom i primjenjuju kod cijepljenja protiv gripe, pojašnjava Mićović.


U Hrvatskoj je do jučer protiv COVID-19 cijepljeno oko 35 tisuća osoba i iskorišteno oko 65 posto dostupnih doza. Najveći dio cijepljenih čine zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u domovima za starije, ali interventne službe te građani Sisačko-moslovačke županije. Službeno je zabilježeno 86 prijava nuspojava, a kako je jučer kazao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, svaku prijavu validira posebno povjerenstvo. Većina nuspojava koje se prijavljuju su blage, poput blage temperature i blagog osipa, no zabilježena je i jedna ozbiljna nuspojava za koju je povjerenstvo ustvrdilo da nije posljedica cijepljena. Naime, prema Capakovim riječima, mlada specijalizantica iz Bjelovara imala je određene neurološke teškoće nakon cijepljenja, no povjerenstvo je zaključilo da se ne radi o nuspojavi cjepiva. Capak je jučer komentirao i drugu fazu cijepljenja u koju već kreću neke županije, uključujući i PGŽ.


– Prelazak na drugu fazu prioriteta ovisi o situaciji u županijama. Neke su očito riješile prvu fazu, pa mogu prijeći na drugu fazu. Mi smo ostavili mogućnost da se cijepljenja organiziraju, da budu i mobilni timovi i masovna mjesta za cijepljenje, no u ovom trenutku nema potrebe za masovnim cijepnim mjestima. Ako dođe AstraZeneca, onda će sve dolaziti u obzir, istaknuo je Capak ističući kako se kampanja cijepljenja intenzivira te da je najbolji način borbe protiv pokreta koji se protivi cijepljenju točna informacija koja je dostavljena svima na vrijeme.