Predsjednica u Pittsburghu

Grabar-Kitarović pozvala američke Hrvate da lobiraju za ukidanje dvostrukog oporezivanja

Hina

Foto: predsjednica.hr

Foto: predsjednica.hr

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućioPredsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u Pittsburghu Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja, pozvala ih da se vrate u Hrvatsku te da u SAD-u iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.


Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućio.


»Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje«, rekla je Grabar-Kitarović.
Predsjednica je istaknula kako je za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila »desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala«.


Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno pomoći Hrvatskoj, a kao primjer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.


»SAD je bio vrlo jasan i poručio da su mu potrebni dokazi da će američko gospodarstvo profitirati od potpisivanja ugovora«, rekla je Grabar-Kitarović.


»To će olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovdje, ali i povratak onih koji se žele vratiti u Hrvatsku. Kontaktirajte Ministarstvo financija SAD-a i izrazite interes za potpisivanjem ugovora«, zatražila je predsjednica.


Hrvatska je jedina članica Europske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primjenjuje s ukupno 63 zemlje.


Grabar-Kitarović je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja.


»Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom svijeta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada.«


Završila je svoje obraćanje još jednim pozivom na povratak u Hrvatsku.


»Hej Hrvati, Hrvatska vas zove«, rekla je Grabar-Kitarović.