Predsjednica

Grabar Kitarović poslala poruku Kuščeviću: ‘Nitko ne može biti iznad zakona i naroda’

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Novinari su je pitali i hoće li se kandidirati za novi predsjednički mandat, a odgovorila im je »sve u svoje vrijeme«. »Neću razočarati nikoga tko mi je dao potporu u hrvatskoj državi, posebno ne Hrvatsku demokratsku zajednicu i njene članove bez kojih nikada ne bih bila predsjednica«, kazala jeHrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu u Čavlima da legalnost poslova ministra uprave Lovre Kuščevića trebaju utvrditi nadležne institucije, te da svaka javna funkcija, a posebno kod političara nosi sa sobom i moralnu obvezu.


Što se tiče istinitosti podataka na njegovoj imovinskoj kartici i legalnosti njegovih poslova to trebaju odrediti nadležne institucije, rekla je predsjednica novinarima, komentirajući slučaj ministra Kuščevića, dodavši da ona o tome ne može govoriti.


Naglasila je, međutim da svaka javna funkcija, a posebno kod političara nosi sa sobom i moralnu obvezu.
»Nitko ne može biti iznad zakona i iznad naroda. Osim pravnih aspekata moramo se voditi i moralnim načelima. Ostalo je na savjesti samog ministra i odluci predsjednika Vlade«, poručila je predsjednica.


Upitana očekuje li širu rekonstrukciju Vlade, navela je da će svakako morati doći do neke rekonstrukcije jer ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. No, kad će se dogoditi rekonstrukcija i u kojoj mjeri može odgovoriti samo premijer, dodala je.Hrvatskoj podignut rejting

Za informacije po kojima se premijer spominje kao kandidat za predsjednika Europskog vijeća, predsjednica je rekla kako to pokazuje da je u zadnje tri godine podignut rejting Hrvatske u vanjskoj politici.


»Drago mi je čuti da je on kandidat, bilo mi je drago kad se i mojim imenom spekuliralo, međutim nisam se ni za što kandidirala i ni s kim razgovarala. Drago mi je da novinari prepoznaju da u Hrvatskoj ima političara, ljudi koji mogu voditi europske institucije«, rekla je predsjednica.


Novinari su je pitali i hoće li se kandidirati za novi predsjednički mandat, a odgovorila im je »sve u svoje vrijeme«. »Neću razočarati nikoga tko mi je dao potporu u hrvatskoj državi, posebno ne Hrvatsku demokratsku zajednicu i njene članove bez kojih nikada ne bih bila predsjednica«, kazala je.


Istaknula je da se prije svega vodi ljubavlju prema domovini a da je njena odgovornost kao predsjednice voditi i dalje državu. »Ne možemo si dopustiti kampanju koja traje mjesecima i mjesecima. Dakle, neka se drugi kandidiraju i izlože svoje programe, a sve ostalo ćemo riješiti. Moram i dalje raditi, imamo previše problema ali i prilika kako poboljšati život u Hrvatskoj«, zaključila je.


Grabar-Kitarović u Čavlima je posjetila 13. festival palente i sira, gdje je sudjelovala u miješanju palente, rezanju i podjeli. Festival organiziraju grobničke općine Čavle i Jelenje, odakle je predsjednica porijeklom. Ove godine na festivalu su prvi put sa svojim vrstama palente sudjelovali i gosti iz Slovenije i Italije.