Predsjednica RH

Grabar-Kitarović: Nadam se da sam pomogla mladim ženama da razbiju vlastite ‘staklene stropove’

Hina

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELLHrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu u Zagrebu da se ponosi postignućima Hrvatske na unutarnjem i inozemnom planu u pet godina njezina mandata, istaknuvši važnost Inicijative triju mora.


Na prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kazala je da je nastojala ispuniti ustavnu ulogu u sukreiranju vanjske politike.


»Posvetila sam svoj mandat promicanju odnosa između Hrvatske i vaših država, od kojih sam mnoge posjetila ili primila šefove vaših država i druge visoke dužnosnike u Hrvatskoj«, kazala je.
»Za mene je diplomacija bila i ostala ključno sredstvo za povezivanje naših zemalja i kultura, naših naroda i gospodarstava. Diplomacija postoji kako bi još šire otvorila vrata suradnje, a ponekad i njene prozore, tamo gdje su vrata inače zatvorena«, rekla je Grabar-Kitarović koja je od 2015. do danas posjetila 50 zemalja na pet kontinenata.


Osvrnuvši se na hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici ove godine, predsjednica je podsjetila da je u svojim javnim istupima o budućnosti Hrvatske i Europe često naglašavala nužnost europske konsolidacije, posebice imajući u vidu brexit.


»Jedno od postignuća na koje sam najviše ponosna odnosi se na Inicijativu triju mora, koja je okupila 12 država članica EU-a čiji je cilj prevladati unutrašnje neravnoteže ukidanjem umjetnih podjela između starih i novih država članica te provođenjem konsolidacije Europe, njezinog tržišta i teritorija«, kazala je.


»Danas, članice Inicijative triju mora pridonose jačanju jedinstva Europske unije, većoj koheziji i povezanosti, kao i njenoj daljnjoj integraciji«, istaknula je.


Predsjednica je podsjetila na svoj projekt »Osjetimo Hrvatsku« (Sense Croatia) u sklopu kojeg su članovi diplomatskog zbora imali priliku upoznati se s različitim krajevima Hrvatske i istaknula da je radila na brendiranju Hrvatske na domaćem i inozemnom planu.


Dodala je da se borila se s problemom gubitka stanovništva, jednim od najtežih problema s kojima se suočavaju mnoge zemlje koji je, rekla je, zahvaljujući njezinim i vladinim naporima postavljen visoko i na dnevni red Europske unije.


»Kao prva predsjednica Hrvatske i predsjedavajuća Vijeća žena svjetskih vođa, nadam se kako sam pomogla mnogim mladim ženama da razbiju vlastite ‘staklene stropove’ nadahnjujući, motivirajući ih i pokazujući im što je sve moguće«, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.


Predsjednici je u ime diplomatskog zbora na suradnji zahvalio doajen diplomatskog zbora, apostolski nuncij Giorgio Lingua.


Istaknuo je njezine »hvalevrijedne« napore u promicanju pomirbe i regionalnog razvoja te Inicijativu triju mora, kazavši da je ona važna ne samo za zemlje na koje se izravno odnosi nego i za cijelu Europsku uniju i transatlantske odnose.


Glede hrvatskog predsjedanja EU-om, Lingua je kazao da je to velika prilika koja će zemlji omogućiti da kroz organizaciju mnogobrojnih događaja postane još poznatija i cjenjenija u Europi i svijetu. »To će biti test zrelosti i izazov i u tome vam želimo sve najbolje«, kazao je.


Lingua je predsjednici čestitao na njezinoj reakciji na objavu rezultata predsjedničkih izbora, na kojima je u drugom krugu 5. siječnja pobijedio Zoran Milanović.


»Vaše dobro izabrane riječi i ispružena ruka g. Milanoviću u posebno osjetljivom trenutku poslužili su cijelom svijetu kao primjer uljudnosti i demokracije, u kojoj zajedničko dobro dolazi ispred osobnih interesa«, kazao je.


»Pokazali ste nam da politički protivnik nije neprijatelj nego jednostavno protukandidat, protukandidat u pravom smislu riječi, osoba koja zahtijeva da date najbolje od sebe stavljajući vlastite ideje i programe pred neumoljiv i neopoziv sud naroda, spremni početi iz početka, promijeniti što treba promijeniti u slučaju neuspjeha i početi iznova s novim zamahom, učeći na prošlim iskustvima. To je demokracija. To bismo voljeli vidjeti češće u svijetu«, istaknuo je nuncij.