Koronavirus

Gotovo tisuću Hrvata kršilo samoizolaciju, građani ih masovno prijavljuju. Kazne do 120.000 kn

Hina

foto HINA/ POOL/ CROPIX/ Tomislav Kristo/ tš

foto HINA/ POOL/ CROPIX/ Tomislav Kristo/ tšPolicija je provjerama za 928 osoba utvrdila kršenje mjere samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat koji prekršiteljima izriče novčane kazne, izvijestio je u ponedjeljak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.


”Županijski centri 112 su tijekom nedjelje zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije, prema informaciji operativno-komunikacijskog centra MUP-a evidentirano je 3790 dojava o kršenju samoizolacije, a provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjere, o čemu je obaviješten Državni inspektorat”, rekao je.


Božinović je podsjetio da svi oni koji žele pomoći u borbi protiv koronavirusa mogu pronaći sve potrebne informacije na službenoj mrežnoj stranici koronavirus.hr.
”Donacijski program kojeg je pokrenula Vlada omogućuje svima da doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski Crveni križ”, zaključio je.


Inače, Državni inspektorat ranije je objavio kako se nepridržavanje samoizolacije kažnjava s osam tisuća kuna. Ako se više puta prekrši ta mjera, novčane kazne rastu, najviše do 120 tisuća kuna.


Sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz prekršajni nalog prekršitelju recidivistu uručuju i rješenje kojim ga opominju da će platiti novčanu kaznu ako se i dalje ne bude pridržavao naloga inspekcije.


U opomeni stoji da će prvi put biti kažnjen s 30.000 kuna, drugi put s 60.000, a treći put kaznom od 120.000. kuna


Izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne obavlja se putem Fine.