Epidemija u Hrvatskoj

Gordan Jandroković: Moramo zaustaviti bilo kakvu paniku i spriječiti lažne vijesti. HDZ će sutra održati izbore

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Svi su svjesni odgovornosti koje imaju, važno je zaustaviti bilo kakvu paniku, lažne vijesti, moramo slušati preporuke nadležnih državnih institucija. Hrvatska se za sada u odnosu na neke druge zemlje jako dobro nosi sa ovom krizom i nadam se da će tako biti do kraja, naglasio je Jandroković.ZAGREB – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je danas kako je dogovoreno da će, nakon što Vlada predstavi odgovarajuće mjere s obzirom na razvoj situacije s koronavirusom, o tome obavijestiti saborske zastupnike.


Jandroković je nakon današnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića sa saborskim klubovima podsjetio kako je već u petak najavio da Sabor nastavlja s radom. Tako će raditi saborske službe i odbori i bit će održavana plenarna sjednica prema planiranoj dinamici, dodao je.


Sastanak premijera Plenkovića sa saborskim Klubovima protekao je u dobrom ozračju kao i u petak u Hrvatskom saboru, puna je svijest svih političkih stranaka i aktera o ozbiljnosti trenutka, izjavio je Jandroković novinarima nakon sastanka s premijerom.


Važno zaustaviti ikakvu paniku i lažne vijesti
Svi su svjesni odgovornosti koje imaju, važno je zaustaviti bilo kakvu paniku, lažne vijesti, moramo slušati preporuke nadležnih državnih institucija. Hrvatska se za sada u odnosu na neke druge zemlje jako dobro nosi sa ovom krizom i nadam se da će tako biti do kraja, naglasio je Jandroković.


Upitan o oporbenim prijedlozima mjera i oporbenim najavama da će imati drugačiju, ali ne i blažu retoriku, Jandroković je istaknuo kako je važno da ‘zaista svi u ovome trenutku svi budemo odgovorni i ozbiljni’.


“Naravno da će biti različitih prijedloga, neki gledaju iz svoga kuta kako riješiti problem, čini mi se da su za sada svi vrlo dobronamjerni i da žele pomoći. Očekujem da će oporbene stranke i pojedinci izići sa određenim prijedlozima i vjerujem da će se naći rješenja zadovoljavajuća za sve”, rekao je Jandroković.Gordan Jandroković je potvrdio da će HDZ u nedjelju održati unutarstranačke izbore, te poručio da se oni mogu provesti, jer da rizik izlaska na njih nije veći od rizika odlaska u trgovinu ili u javni prijevoz.


„Sutra ćemo održati izbore, konzultirali smo se i sa nadležnim državnim tijelima. Mi izbore možemo provesti, rizik nije veći nego prilikom odlaska u trgovinu ili javni prijevoz“, rekao je Jandroković novinarima.


Naglasio je kako će se učiniti sve da rizik (zaraze korona virusom) bude sveden na minimum, inzistirat će se na strogim pravilima kojih se svi sudionici izbora moraju pridržavati.


„Dakle mora se držati razmak između osoba na otprilike metar ili više metara, prostorija za glasovanje mora se napustiti čim se obavi glasovanje, nema rukovanja, nema fizičkog kontakta, svi trebaju imati vlastite kemijske olovke kojima će ispunjavati glasačke listiće, na biralištima će biti dezinfekcijska sredstva, a u biračkom odboru jedna će osoba biti zadužena za provođenje reda i pravila“, izvijestio je glavni tajnik HDZ-a.


„Dakle, vrlo striktno ćemo se toga držati, svi su dobili jasne naputke, naše Središnje izborno povjerenstvo (SIP) kontinuirano je u kontaktu sa biračkim odborima i vjerujem da ćemo i kroz to pokazati dobru organiziranost, ozbiljnost, odgovornost i da će sve u konačnici biti u redu“, dodao je.


Za informacije o izbornoj noći u stožerima, uputio je na stožere, naglašavajući kako je kao glavni tajnik koncentriran na to da se izbori provedu „sto posto profesionalno i odgovorno“.Vlada vrlo ozbiljno radi i u onom zdravstvenom i segmentu financija, gospodarstva, transporta koji su trenutno najpogođeniji. Stoga očekujem da će Vladine mjere biti jako dobre i svaki dobar i ostvariv oporbeni prijedlog, sasvim sigurno da će se uvažiti i ako bude moguće ugraditi u buduća rješenja, dodao je.


Na upit glede tvrdnje iz HUP-a da kamioni stoje na granicama i da roba i materijal ne ulazi u Hrvatsku, Jandroković je rekao kako su, prema informacijama koje ima, stvari pod kontrolom.


U petak su se obratili i naši proizvođači koji kažu u da imaju dovoljno robe za idućih nekoliko mjeseci. Ministar financija isto tako drži stvari čvrsto pod kontrolom, kazao je Jandroković.


Naravno da će biti neplaniranih situacija no bitno je da se reagira brzo, inteligentno, razborito i vjerujem da će situacija na granici biti brzo prevladana, ali tu moramo imati razumijevanja, dodao je,


Predsjednik Sabora također je podsjetio kako Hrvatska nije danas jedina pogođena, nego i druge zemlje. Zatvaraju se brojne granice, otežan je transport, uvoz, izvoz, situacija nije jednostavno lagana za prevladavanje i treba imati strpljenja i razumijevanja i sve što se čini je u interesu hrvatskih građana i njihove sigurnosti, poručio je Jandroković.


Ministrica obrazovanja pozvala na disciplinu, strpljenje i solidarnost


– Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pak izjavila je danas da od svih sudionika virtualnog obrazovnog sustava koji se uvodi zbog koronaviursa očekuje disciplinu, strpljenje i solidarnost te pozvala stručnjake da pridonesu pionirskom pothvatu ubrzane digitalne transformacije.


“Ovo što mi sada radimo stvarno je pionirski pothvat, jer smo u dva tjedna upogonili sustav u kojemu je preko pola milijuna ljudi u Hrvatskoj, i to nije jednostavno”, rekla je Divjak uoči sastanka premijera i ministara s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu.


Od svih sada očekuje “disciplinu, strpljenje i solidarnost”.


“Na globalnoj razini padaju Microsoft servisi, ali mi ćemo za sve imati i backup verziju. To je ono na čemu radimo i zato treba imati i disciplinu i strpljenje, trebamo biti i solidarni, jer sve ono što sada mi proizvodimo objavit ćemo i na televiziji i preko YouTubea, i omogućiti ne samo da se upotrebljava u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama, u Bosni, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, gdje god nemamo te jezične barijere”, kazala je ministrica.


To je, dodala je, prilika da pokažemo da smo solidarni u ovakvoj situaciji.


Pozvala je sve učitelje, stručnjake, ljude koji rade u visokom obrazovanju, da daju svoj doprinos tako što će ministarstvu poslati linkove na svoje materijale, koji će se, kako je naglasila, također upotrebljavati.


“Nama treba tjedno preko 300 različitih video materijala, barem 300 različitih, i u tom smislu svaka pomoć dobro dođe. A pozivam i sveučilišta i fakultete da i svoje materijale otvore za druge fakultete. To će biti prilika da svi nešto naučimo i da imamo ubrzanu digitalnu transformaciju, pokažemo da kad stavimo glave skupa možemo uspjeti u ovakvim trenucima, koji su teški ne samo za Hrvatsku nego za cijeli svijet”, poručila je Divjak.