Ministar vanjskih poslova

Gordan Grlić Radman ne bi glorificirao Milanovića: Pa mi godinama radimo na tom dokumentu!

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Mislim da ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nisu točne. Kronologija događanja demantira taj jedan njegov izričaj da je on navodno riješio u par minuta s glavnim tajnikom, kaže Grlić RadmanMinistar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je promjenu završne deklaracije summita NATO-a.


Hrvatska je uspjela u završnu deklaraciju samita NATO-a ubaciti referencu na Daytonski mirovni sporazum.


Predsjednik Republike Zoran Milanović je u nedjelju zaprijetio da neće dati suglasnost za završni dokument samita ako se u njemu ne spomene sporazum kojim se BiH definira kao država triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih građana.
Pojasnio je da ga je u nedjelju nazvao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i da je “to riješeno u pola minute”.


“Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene Daytonski mirovni sporazum. To je mala stvar za ovaj samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas je to ‘big foot’ (velika stvar)”, izjavio je Milanović.


Ministar Gordan Grlić Radman, koji nije s Milanovićem u hrvatskoj delegaciji na samitu Natoa u Bruxellesu, u ponedjeljak je kazao da su radili na tom dokumentu i da je to dokument koji priprema 30 zemalja članica.


“On je u pravilu klasificiran, ograničen. Naravno da glavni tajnik da teme o kojima će biti raspravljano. Mi smo uložili maksimalne diplomatske napore, uključujući sve one naše važne točke.


To je dokument koji ima pedesetak stranica. Ovaj NATO summit je upravo dobrodošao nakon jedne i pol godine. Upravo taj Bidenov dolazak nam je vrlo važan”, rekao je Grlić Radman, prenosi N1.


Istaknuo je da predsjednik Milanović jako dobro zna kako je uložen napor u izradu tog dokumenta.


“Mislim da ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nisu točne. Kronologija događanja demantira taj jedan njegov izričaj da je on navodno riješio u par minuta s glavnim tajnikom.


Mi već godinama radimo na našem izričaju – pitanje izbornog zakona koje je uključeno 11. lipnja i 13. lipnja – Daytonski sporazum”, objasnio je ministar.


Napomenuo je još jednom kako je ministarstvo radilo na tom dokumentu i kako je stalni predstavnik Hrvatske pri NATO-u jedini komunicirao s glavnim tajnikom.


“To što je jučer nazvao Jens Stoltenberg, samo je htio vidjeti je li sve u redu. Ne znamo što je predsjednik tu htio učiniti. Bosna i Hercegovina je naša strateška odrednica, naše strateško pitanje.


Mi štitimo nacionalne interese, borimo se za jednakopravan položaj hrvatskog naroda u BiH. Jedna je hrvatska nacionalna politika i mislim da su tu sve sastavnice vlasti suglasne kad je u pitanju naš odnos prema BiH, prema položaju Hrvata u BiH i prema Daytonskom sporazumu”, rekao je Grlić Radman, prenosi N1.