Nije lako biti vlast

Gong: Tomašević iznevjerio predizborna obećanja, imenovanja bez natječaja nisu pravi put

Hina

Tomislav Tomašević / Foto Davor Kovačević

Tomislav Tomašević / Foto Davor Kovačević

Novi model upravljanja Zagrebom, kakav je najavljivala platforma Možemo!, izrijekom je navodio odabir članova uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programaUdruga Gong u srijedu je ustvrdila da je novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iznevjerio predizborna obećanja imenovanjima u Upravu Zagrebačkog holdinga bez natječaja.


Imenovanja bez natječaja nisu put koji su građani na izborima odabrali želeći promjenu u upravljanju Zagrebom iako je nesporno da su Grad i Holding u golemim dugovima i da je nužno djelovati što hitrije, poručuje Gong u priopćenju.


Smatraju da se Tomašević trebao držati obećanja i standarda najavljenih u izbornom programu ako zaista želi promijeniti model upravljanja Zagrebom i nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića prekinuti s praksom netransparentnog zapošljavanja.
Novi model upravljanja Zagrebom, kakav je najavljivala platforma Možemo!, izrijekom je navodio odabir članova uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programa. To je za sada izostalo, a natječajima će se Uprava i Nadzorni odbor samo dopunjavati.


Gong godinama zagovara obavezne javne natječaje prilikom izbora čelnika u javnim i gradskim poduzećima, uz pridržavanje načela stručnosti.


Preporuka proizašla iz Gongova istraživanja o zarobljenosti države na lokalnom nivou “Naša zarobljena mista” upravo je inzistiranje na imenovanjima temeljem natječaja, a ne dekretom.


Smatramo da postoji veliki korupcijski rizik tamo gdje javna poduzeća raspolažu s velikim budžetima i imaju veliki broj zaposlenih, ističe Gong.