Nikola Milina

Glavni ravnatelj policije: Interventni policajci iz Istre koji su tukli migrante udaljeni iz službe

Portal Novi list

Foto Screenshot Der Spiegel, Lighthouse Reports; Pixsell

Foto Screenshot Der Spiegel, Lighthouse Reports; Pixsell

Njih trojica su djelovali individualno. Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vrijeme, nego u radno vrijeme. Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu, poručuje Nikola MilinaGlavni ravnatelj policije, Nikola Milina, danas se obratio javnosti na po pitanju uznemirujućih snimki nasilnog protjerivanja migranata na teritoriju Hrvatske. Snimke koje pokazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na uniforme hrvatske policije kako protjeruju ljude prema BiH u sreijdu navečer objavilo je više europskih medija.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije danas iz Luksemburga potvrdio je da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH.


“Glavni ravnatelj policije je, čim je vidio snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima”, rekao je Božinović u Luxembourgu gdje sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.
On pretpostavlja da se radi “o nekom individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika”.


Sumnja u povredu službene dužnosti


Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, sad je izjavio da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije.


“S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, ovog trenutka upućeno je rješenje o uklanjanju sa službene dužnosti i u tijeku je pokretanje daljnjeg disciplinskog postupka.


U odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u RH tako da su se i oni uključili. Ponavljam, ovaj je mehanizam ustanovljen i financiran od strane EK.Mi smo u stalnoj komunikaciji s DORH-om s kojima će se provoditi i daljnji izvidi i mi smo dužni o svemu izvijestiti DORH.


Kao što znate, kada su u pitanju policijski službenici, izvide provodi i DORH. Naš interes je da rasvijetlimo ovaj događaj do kraja.


Ne želimo da ijedan pojedinačni slučaj utječe na pohvale koje hrvatska policija svakodnevno dobiva u poslovima čuvanja vanjske granice EU”, rekao je Nikola Milina.


Prijavljena trojica policajaca iz Istre


Za ovaj su slučaj dosad prijavljena trojica službenika interventne policije.


“Njih trojica su djelovali individualno. Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vrijeme, nego u radno vrijeme. Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu.


Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, rekao je Milina.Protiv ove trojice policajaca dosad nije bilo nekih disciplinskih postupaka.


“Ovo je teška povreda službene discipline i nanošenja štete ugledu hrvatske policije zbog onoga što je bilo na snimci. Definitivno je da su udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti jer to šteti hrvatskoj policiji”, rekao je Milina.


Što je zapravo akcija Koridor


Ustvrdio je da mora demantirati neke konstrukcije koje se pojavljuju ovih dana.


“To se prvenstveno odnosi na to da je operativna akcija Koridor neka tajna operacija koja služi za zlostavljanje i strašenje migranta. Koridor je dugotrajna akcija sprječavanja krijumčarenja ljudi.


Pripadnici hrvatske policije u sklopu i te akcije, ali i svih drugih aktivnosti su upravo spašavali migrante iz potoka, rijeka, iz zatvorenih prostora. gdje su ih krijumčarske skupine nerijetko stavljale u pogibeljne situacije.


U ovih nekoliko godina hrvatska policija prednjači u sprječavanju krijumčarenja migranata. Također, sljedeća konstrukcija da hrvatska policija zataškava pogreške policajaca i da policajci zauzvrat izvršavaju neke ne zakonite naredbe. To nikako ne stoji.


“Ja na tjednoj bazi izdajem zapovjedi”


Ja na tjednoj bazi izdajem zapovjedi. Ja minimalno tri puta mjesečno šaljem upute da se obazrivo radi u poslovima zaštite granice, u postupanjima na granici, prema migrantima, ženama i djeci.Stalno naglašavamo važnost uvažavanja ljudskih prava. Policija uvijek mora voditi računa o ljudskim pravima i o dostojanstvenom postupanju prema svim osobama”, poručio je Milina.


Za one koji se ogriješe o zakon, hrvatski sustav je najrigorozniji u postupanju prema svojim pripadnicima i oni moraju biti svjesni da će snositi odgovornost, tvrdi Milina.


Kome je naređeno da radi nezakonito?


“Također, vezano za situacije što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je nešto naređeno da moraju raditi nezakonito. Tu je vrlo jasna situacija, policijski službenik je dužan po službenoj dužnosti prijaviti nezakonite radnje.


Mi imamo situacije, to smo i objavljivali, gdje smo i prije upita medija procesuirali službenike i za nanošenje tjelesnih ozljeda i za neprijavljivanje kaznenog djela jednog od kolega.


Također smo 8 disciplinskih postupaka proveli protiv službenika koji su se ogriješili o pravila postupanja prema migrantima. Mogu reći da su u najmanje 13 slučajeva postupci obustavljeni.


Želim naglasiti, da što se tiče postupanja hrvatske policije, uvijek provjeravamo sve što moramo i gdje god postoje osnove sumnje da postoje disciplinske greške”, kaže Milina.


“Moram reći ono što sam vidio na snimkama da je neka osoba pokazala dokument da je tražila azil u BiH, migranti inače odbacuju takve dokumente”, kaže Milina.


Najavio je da će pojačati edukacije policijskih službenika.


“Osim što imaju striktne pismene upute, imamo i usmene upute, imamo i edukacije. Pojačat ćemo edukacije, značajnije ćemo uključiti sve pripadnike interventne policije”, rekao je Milina.