KB Dubrava

Glavna medicinska sestra iz covid bolnice otkrila čega se najviše boje zaraženi

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Zbog rasta broja oboljelih podignuto je 25 šatora s oko 220 kreveta ispred KB DubravaU desetak dana broj hospitaliziranih od covida-19 u Hrvatskoj porastao je za njih više od stotinu. Još 25. kolovoza imali smo 167 hospitaliziranih, a danas ih je 269. U nedjelju u covid odjelu bolnice KB Dubrava nije bilo pacijenata. Danas, samo četiri dana kasnije, u bolnici je 10 pacijenata, a očekuju se još dva.


Zbog rasta broja oboljelih podignuto je 25 šatora s oko 220 kreveta ispred KB Dubrava.


O stanju u covid bolnici u Dnevniku Nove TV govorili su Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19, i glavna medicinska sestra Leonarda Franka Bašić.


Svi šatori grijani
Lukšić je otkrio da su svi šatori grijani i imaju mogućnost terapije kisikom.


“Zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva zdravstva i aktivnosti Hrvatske vojske koja je podigla šatore, ovo daje dodatnu sigurnost i dovoljan kapacitet i za slučaj lošijeg scenarija”, kaže Lukšić.


Dodaje da su dobro organizirani, a u slučaju potrebe mogu im pripomoći i drugi kolege.


Iako su trenutno brojke visoke, o limitima, kaže Lukšić, teško je govoriti.


“One dugotrajno nisu dobre, moramo se svi potruditi da budu manje. U zadnje vrijeme veći je priliv bolesnika koji trebaju bolničko liječenje i liječenje na respiratorima”, kaže Lukšić.


Cilj je, kaže, sačuvati zdravstveni sustav. Brojke kreveta s respiratorima za cijelu Hrvatsku ne zna, no kaže da su Zagreb i sjeverna Hrvatska dobro kapacitirani, a postoje i modeli za povećanje broja kreveta, ovisno o situaciji.


Zabrinuti su


“Respirator je za najteže bolesnike i to je najvažniji dio liječenja. Dakle, broj respiratora je važan, međutim važno je znati da su danas u bolnici samo oni bolesnici kojima je to potrebno”, kaže Lukšić.


Medicinska sestra Leonarda Franka Bašić kaže da je medicinskih sestara nedostajalo i prije.


“Dobro bi bilo kad bi nas bilo više”, kaže Bašić.


Na pitanje boje li se pacijenti koji su smješteni u bolnici, Bašić odgovara potvrdno.


“Strah je prisutan, zabrinuti su, ne znaju kako se ponašati. Boje se, ne znaju kako se smiju ponašati kad izađu iz bolnice. To nas stalno pitaju”, objasnila je Leonarda Franka Bašić za Dnevnik Nove TV.