Laura Kövesi

Glavna europska tužiteljica: Vjerujem da se Plenković neće miješati u rad EPPO-a

Portal Novi list

Laura Kovesi / Foto Reuters

Laura Kovesi / Foto Reuters

Takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva, kaže Laura KövesiIako u pravilu glavna europska tužiteljica ne komentira političke izjave, oglasila se na upit N1.


Premijer Andrej Plenković je u petak komentiravši akciju policije po nalogu EPPO-a u Ministarstvu kulture, kazao da će se vidjeti jesu li ti izvidi u nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja ili DORH-a.


Komentar su na N1 zatražili od Laure Kövesi, glavne europske tužiteljice.


Kako to komentira Laura Kövesi
“Glavna europska tužiteljica u pravilu ne komentira političke izjave. Međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage.


Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu”, poručila je Laura Kövesi.


Dodala je: “Uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu.


Štoviše, takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije”, rekla je za N1 Laura Kövesi.


Što o svemu kaže Plenković?


Podsjetimo, u slučaju upada istražitelja u Ministarstvo kulture ministrica Nina Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković drže da su tu u pitanju nacionalna, a ne europska sredstva.


Riječ je o projektu koji se odnosi na snimanje zgrada nakon potresa, a prema Plenkoviću, tu je nedvojbeno utvrđeno, i to od Ministarstva kulture, Ministarstva graditeljstva i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, što potvrđuje i Ministarstvo financija, da sredstva za taj projekt nisu korištena iz europskih fondova.


Stoga premijer kaže da će se zbog toga kasnije vidjeti je li to nadležnost Ureda europskog tužitelja (EPPO) ili DORH-a.


O susretu Laptoš i Turudića


Tjednik Nacional u novom broju objavio je da se europska tužiteljica Tamara Laptoš prošli tjedan u tajnosti sastala s izabranim glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem. Nacional navodi da je do sastanka došlo “po svemu sudeći na njen zahtjev”.


Evo što o tome kažu iz EPPO-a.


“Obično ne komentiramo susrete što ih imaju naši europski tužitelji tijekom svoje misije. Gospođa Laptoš prošli je tjedan imala brojne sastanke s hrvatskim javnim dužnosnicima, te možemo potvrditi da se kratak kurtoazni susret s gospodinom Turudićem dogodio u EPPO-ovom uredu u Zagrebu, na njegov prijedlog”, odgovorili su iz EPPO-a na upit N1.