Neslužbeno

Glavna državna odvjetnica smjenjuje šeficu Uskoka? Mogla bi joj presuditi blamaža u aferi Softver

Portal Novi list

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je u predmetu Gabrijele Žalac provodio izvide dvije godine, ali ih je na kraju zatvorio, nisu našli ništa da bi pokrenuli istraguGlavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek odlučila je, čini se, razriješiti Vanju Marušić dužnosti ravnateljice USKOK-a.


DORH tijekom dana nije želio potvrditi tu informaciju, no kasnije je za N1 iz DORH-a rečeno da nadzor još uvijek traje i da glavna državna odvjetnica još nije odlučila o sudbini Vanje Marušić na čelu USKOK-a.


Jutarnji list piše da je do navodne smjene ravnateljice USKOK-a, posve je jasno, dovela afera softver, u kojoj USKOK nije otvorio istragu protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, nego je to učinio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).
USKOK je u tom predmetu provodio izvide dvije godine, ali ih je na kraju zatvorio, smatrajući da iz njihovih rezultata ne proizlazi dovoljan stupanj osnovane sumnje da bi protiv Žalac pokrenuli istragu.


Prema neslužbenim informacijama, Zlata Hrvoj-Šipek tražila je od Vanje Marušić da sama odstupi, međutim, ona je to uporno odbijala učiniti očito smatrajući da ona nije ta koja bi trebala snositi odgovornost.


Ne zna se je li glavna državna odvjetnica formalizirala svoju odluku i stavila je na papir.