DOBIO ODGOVOR

Glavašu stiglo bizarno objašnjenje DORH-a: “Ratne zločine ne gonimo po službenoj dužnosti”

Dražen Ciglenečki

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sačekat ću da nova glavna državna odvjetnica do kraja kolovoza preuzme sve »konce« u DORH-u i sankcionira svu tu razbojničku družinu, koja godinama zloupotrebljava pozicije, krši zakon i Ustav, a da im nitko ništa ne može. rekao je GlavašZAGREB – Državno odvjetništvo ne progoni po službenoj dužnosti eventualne počinitelje teških ubojstava i ratnih zločina.


To se navodi u obrazloženju kojim je županijski DORH u Zagrebu odbacio kaznenu prijavu koju je Branimir Glavaš početkom 2018. podnio protiv Krunoslava Fahira, a za ubojstvo Čedomira Vučkovića 1991. i još nekih Srba. Riječ je o poznatom slučaju zbog kojeg je svojedobno Glavaš osuđen za ratni zločin, a svjedok je bio 1991. mlađahni Fehir koji je pucao u zarobljenog Vučkovića.


Kasnije je Ustavni sud ukinuo Glavaševu presudu, pa je obnovljen njegov proces, a u sklopu svoje pravne borbe on je kazneno prijavio Fehira. »Kaznena se prijava na kazneno djelo teškog ubojstva, odnosno ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu Čedomira Vučkovića odbacuje jer prijavljeno djelo nije kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, kako je to opisano člankom 206. ZKP-a, dok u odnosu na ostala navodna teška ubojstva na koja se ukazuje kaznenom prijavom uopće ne postoje činjenice i okolnosti koje bi s razumnom vjerojatnošću ukazivale da bi prijavljeni Krunoslav Fehir ubio navodnih stotinu ili 50 osoba, kako se navodi u prijavi«, ističe se u odluci koju je potpisao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Robert Petrovečki.
– Sačekat ću da nova glavna državna odvjetnica do kraja kolovoza preuzme sve »konce« u DORH-u i sankcionira svu tu razbojničku družinu, koja godinama zloupotrebljava pozicije, krši zakon i Ustav, a da im nitko ništa ne može. U slučaju ako to glavna državna odvjetnica ne učini do tada i ne postupi na način kako joj zakon nalaže, upoznat ću sa svim tim što DORH godinama nezakonito čini kompletnu hrvatsku i političku javnost, ali i institucije EU-a, Europsku komisiju i Europski parlament, kao i Ured europskog javnog tužitelja u Bruxellesu, komentirao je jučer Glavaš.


One prije petnaestak dana glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek uputio pismo u kojoj ju je pozvao da »izvadi iz ladica« neke stare predmete«, pa i njegovu prijavu protiv Fehira.