Rasprava

Katica Glamuzina: Neka Beroš u Saboru objasni zašto nema novog zakona o abortusu

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

„Vlada ovu temu i nalog Ustavnog suda izbjegava k'o vrag tamjan i to na štetu sve većeg broja žena. To je okrutno i nemilosrdno“, naglasila je GlamuzinaZastupnica Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) zatražila je u četvrtak da ministar zdravstva Vili Beroš dođe u Sabor i objasni zašto već tri godine kasni novi zakon o pobačaju.


Neka ministar objasni zašto se oglušuje o rješenje Ustavnog suda, zašto priziv savjesti nije reguliran ni jednim aktom, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.


Ustavni je sud, kazala je, u veljači 2017. donio odluku po kojoj Sabor mora u roku dvije godine donijeti novi zakon o abortusu, taj je rok istekao u veljači 2019., no Vlada nije slala nikakve prijedloge u proceduru.
„Vlada ovu temu i nalog Ustavnog suda izbjegava k’o vrag tamjan i to na štetu sve većeg broja žena. To je okrutno i nemilosrdno“, naglasila je Glamuzina koja je Berošu poslala još jednu poruku.


“Dođite ministre, objasnite stav Vlade, objasnite zašto pacijentice upućujemo u Sloveniju da za tisuće eura obave zahvat ako imaju besplatno pravo u svojoj domovini“, kazala je. Time se referirala na aktualni slučaj trudnice koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da dijete koje nosi ima veliki maligni tumor, a u hrvatskim bolnicama su joj rekli da pomoć oko prekida trudnoće potraži u Sloveniji.


Bačić: Apsurd je da Ivošević ulazi u izbore


HDZ-ov Ante Bačić (HDZ) podsjetio je kako je baš na Svjetski dan slobode medija stigla potvrda optužnice protiv bivšeg splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji je u veljači novinarki Slobode Dalmacije prijetio da će joj se „napiti krvi“ i da neće davati izjave za te novine.


“Apsurd je da ta osoba danas ulazi u izbore, iako po zakonu ne bi mogla biti ni službenik u Banovini“, rekao je zastupnik.


Ustvrdio je i kako je Split „samo žrtva“ koja će platiti dva i više milijuna kuna za prijevremene izbore, „jer će vjerojatno biti ponovljeni, kad dođe konačna presuda“.


“Split je žrtva ambicije određenih pojedinaca iz određene stranke, žrtva je bivšeg gradonačelnika Puljka koji ima itekako malo veće ambicije prema Zagrebu i Bruxellesu“, izjavio je Bačić.


„Poanta izbora u Splitu je borba protiv dvostrukih kriterija i licemjerja“, uzvratila mu je Dalija Orešković (Centar) kojoj je, kao i Bačiću, predsjedavajući Željko Reiner izrekao opomene s oduzimanjem riječi, jer su u žaru repliciranja ignorirali njegova upozorenja i poslovničke odredbe.


I Marijanu Puljak (Centar) zasmetao je Bačićev istup.


“Kažete da su u Splitu izbori nepotrebni, presedan je da se oporba boji izbora, da HDZ, koji je u Splitu oporba, ne želi srušiti vlast“, uzvratila je HDZ-ovu zastupniku.


Andreja Marić (SDP) podsjetila je će se u subotu, 14. svibnja po prvi put obilježiti Hrvatski dan šećerene bolesti, koji je proglasio Sabor.


Šećerna je bolest treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kazala je navodeći da je u 2020. bilo registrirano više od 310 tisuća osoba sa šećernom bolešću, no procjena je da je ukupan broj većih od pola milijuna u svaki se dan povećava.


Sačić: Branitelji, pripadnici srpske manjine „nevidljiva skupina“


Željko Sačić (HS) istaknuo je kako su u hrvatskom društvu „nevidljiva skupina“ hrvatski branitelji, pripadnici srpske nacionalne manjine.


„Znam za nekoliko stotina njih kojima sam zapovijedao i koji su vjerovali u slobodu, hrvatski Ustav, pravdu i poštenje, no na žalost, te ljude nećete vidjeti u poziciji potpredsjednika Vlade ili državnog tajnika, kazao je Sačić.


Tvrdi da ni jedan ministar nije našao za shodno da iz njihovih  redova promovira nekoga kao znak zajedništva i da na tim temeljima gradi budućnost.


“Ne, odlučili su se za abolirane četnike, one koji su dignuli ruku na Hrvatsku“, izjavio je.