"Novo normalno"

GDJE JE ZAPELO? Umjesto kolektivne ostavke, ovi udarnici iz vrha SDP-a i dalje sjede u foteljama

Tihana Tomičić

Erik Fabijanić, Zlatko Komadina i Rajko Ostojić

Erik Fabijanić, Zlatko Komadina i Rajko Ostojić

Nitko iz Predsjedništva, kao ni s čela Glavnog odbora nije se niti povukao, a kamoli dao ostavku. Vjerojatno misle da je izborni poraz 5. srpnja individualna odgovornost Bernardića, a ne kolektivna vrha strankeOnog trenutka kad je SDP na izborima 5. srpnja katastrofalno izgubio od HDZ-a, predsjednik te stranke Davor Bernardić se povukao. Nije dao ostavku, ali se povukao i prenio sve ovlasti na v.d predsjednika Zlatka Komadinu.


No, niti Komadina niti itko drugi iz Predsjedništva SDP-a, kao ni s čela Glavnog odbora te stranke nije dao ostavku, niti se povukao. Svi oni funkcioniraju kao da izbornog poraza nije bilo, mada je mnogo onih koji misle da je izborni poraz kolektivna odgovornost vrha stranke, a ne individualna Davora Bernardića.


U međuvremenu, Bernardić se pojavio samo na Glavnom odboru i na konstituirajućoj sjednici Sabora, svugdje na po pet minuta. Negdje se odmara i slabo se javlja čak i bliskim prijateljima iz stranke.
Čovjek je na restartu. Ali zato v.d. predsjednik Zlatko Komadina odluke o podjeli funkcija u Saboru donosi doista na način kao da mu je Bernardić prenio baš sve ovlasti, dok se u krugu oko drugog potpredsjednika Rajka Ostojića razmišlja čak i o tome, barem kako mediji pišu, da se napokon izvuče iz sjene i sam kandidira nasuprot Peđi Grbinu.


Komadinina kuhinja


Neki pak misle da bi kandidatkinja mogla biti i omišaljska načelnica Mirela Ahmetović, a smatra se da to u svojoj kuhinji kuha baš Komadina, za kojega ona javno govori kako joj je mentor i politički otac, koji joj je pružio sve šanse da se politički razvije, postane načelnica, a sada i zastupnica u Saboru.


Ukratko, poražena struja, ona koja je zajedno s Bernardićem donosila odluke i o izbornim politikama, i o kampanji i o listama, i dalje radi na tome da zadrži svoj utjecaj u stranci i gotovo je sto posto sigurno da će netko od njih biti kandidat nasuprot Grbinu, neovisno o tome što je izborni poraz doista izravno vezan uz sadašnji sastav Predsjedništva.


Da se razriješe te dileme oko toga tko bi trebao biti budući kandidat, a kome bi kandidiranje trebalo biti zabranjeno, za stav smo pitali v.d. predsjednika stranke Zlatka Komadinu.


– Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali podsjećam one koji su možda zaboravili, da se svatko u SDP-u ima pravo kandidirati i, sukladno načelima stranke i Statutu, birati i biti biran. Evo još jednog podsjetnika za one koji su možda zaboravili ili previdjeli – gotovo da i nema u SDP-u onih koji, u ime SDP-a, nisu izgubili neku bitku u nekom od izbornih ciklusa.


Ne treba zaboraviti da nitko nije savršen. Kandidati za predsjednika stranke, trebali bi prije svega biti inkluzivni. Nije dobro nesmotrenim, neozbiljnim i nekolegijalnim izjavama najavljivati politiku podjela u stranci. SDP smo svi mi, nema – mi i oni, naši i vaši, kaže Komadina.


Na pitanje da li bi ga u daljnjem radu mogle obeshrabriti ove oštre kritike, on kaže:


– Obeshrabruje me ponekad samo ljudska glupost. Dakle, njegova kandidatura za mjesto potpredsjednika ili slično mjesto u vrhu stranke ni ovog puta nije otklonjena.


No, prije svih upravo je Peđa Grbin, koji je u Sabor 5. srpnja ušao s maksimalnim brojem SDP-ovih preferencijalnih glasova, jednako kao i Siniša Hajdaš Dončić, javno rekao kako se privremeno vodstvo stranke ponaša kao da izbornog poraza nije bilo.


Nakon što se u klubu zastupnika dogodila prva velika svađa, jer je v.d. predsjednik Komadina za potpredsjednika Sabora predložila Rajka Ostojića, a za saborske odbore Nikšu Vukasa, Erika Fabijanića i Davorka Vidovića, sve redom »junake preferencijalnog glasanja« koji su jedva prolazili i na vrhu lista, a nakon čega su Grbin i Hajdaš odbili sve druge funkcije koje bi im bile slučajno i ponuđene, jasno je da je stranka opet podijeljena na uvijek iste dvije struje, pri čemu oni najodgovorniji za poraz zasad ne snose nikave posljedice, naprotiv – dobivaju lukrativne funkcije u parlamentu.


Primjerice, potpredsjednik Sabora ima ured, nekoliko tajnica i asistenata, službeni auto i šofera, te nekoliko tisuća kuna višu plaću od običnog zastupnika.


Kritike sa svih strana


No, nisu samo Grbin i Hajdaš, koji žele preuzeti SDP, jasni u kritici starog vodstva – učinila je to ovih dana i načelnica Supetra, Ivana Marković. Na pitanje kako gleda na izbor Rajka Ostojića na mjesto potpredsjednika Sabora, kazala je: »Time dajemo jasne znakove da nemamo volje ni želje mijenjati stvari.


Potpredsjednik SDP-a koji je sudjelovao u sastavljanju lista za Sabor, odabiru koalicijskih partnera, promašenoj kampanji, izbornom porazu i nikad manjem broju mandata, treba podnijeti ostavku na sve funkcije i zahvaliti se. Oni koji su bili u najužem vodstvu, kreirali politike, sastavljali liste i definirali smjer kampanje ne bi se više trebali kandidirati«.


Iako je i sam izborni gubitnik, jer nije uspio ući u Sabor, riječki gradonačelnik također je kritičan prema kolegama u vrhu stranke. U intervujuu za La voce del Popolo Obersnel kaže: »Glavni problem se odnosi na funkcioniranje stranke koja se pojavila već u vrijeme Zorana Milanovića.


Nezadovoljstvo koje su proizveli neki njegovi izbori dovelo je do stvaranja vodstva koje su vodili Bernardić i neki njegovi bliski suradnici, poput Rajka Ostojića i Zlatka Komadine, koji u ove četiri godine nisu učinili ništa osim raspada koji se povlači još iz prethodnog razdoblja.


Nažalost, nisu naučili lekciju nastavljajući praviti iste pogreške kao Milanović, odnosno stvarali daljnje podjele unutar stranke«. Na pitanje jesu li Rajko Ostojić i Zlatko Komadina teret za SDP, odgovorio je: »To je jasno. Najmanje što mogu učiniti je da se više ne kandidiraju za bilo koju poziciju«.


Za naš list sam Peđa Grbin pak kaže:


– Neprihvatljivo mi je da ekipa koja je zaslužna za katastrofalni potop SDP-a na parlamentarnim izborima sada dijeli funkcije kao da se na tim izborima ništa nije dogodilo. Nije ih briga ni za što drugo, osim za funkcije. To u meni učvršćuje želju za promjenom stanja u SDP-u i građenje potpuno novog SDP-a na izborima u stranci 26. rujna.


Grbin dodaje kako nije prihvatljiva ni činjenica da se v.d. predsjednik Komadina ponaša kao da je izabrani predsjednik stranke, a ne samo vršitelj dužnosti.


– Ne konzultira se ni s kim od potpredsjednika stranke, barem ne sa mnom, i odluke donosi sam, upozorava Grbin te dodaje da se više od dva tjedna nije sastalo Predsjedništvo.


Rizik ostavki


Na Ibleru kažu da mnogo toga iz tih izjava nije istina: da se potpredsjednike Grbina i Hajdaša konzultiralo o funkcijama, ali da su ih oni odbili, te također da se onda moglo birati samo iz redova ostalih izabranih zastupnika, a tu je izbor onakav kakav su napravili sami građani na izborima.


Što se tiče funkcioniranja Predsjedništva, ističe se da netko mora organizirati nove izbore 26. rujna, a da to sam Komadina kao v.d. ne bi mogao, jer se radi o izborima jedan član-jedan glas koji zahtjevaju puno organizacije na samom terenu.


Tvrdi se da tijela stranke moraju funkcionirati, unatoč porazu, jer jednostavno nema tko drugi nastaviti voditi operativni posao. Tko može donositi daljnje odluke o pravilima za izbore i uvjetima održavanja izbora nego samo Glavni odbor i Predsjedništvo, pitaju se oni.


Stranka ne može ostati potpuno obezglavljena, tek bi to bilo neodgovorno, poručuju s Iblera, gdje su u tijeku procesi evidencije članova s pravom glasa, organizacije birališta, biračkih odbora i slično.


Inače, SDP-ov statut propisuje da se osoba koja podnese ostavku ne može kandidirati na prvim sljedećim izborima u stranci – i vjerojatno je to glavni razlog da se Bernardić samo »povukao«, mada je bilo kakva njegova kandidatura sad minimalno vjerojatna, a i zašto Predsjedništvo i vodstvo Glavnog odbora nije podnijelo kolektivnu ostavku.