Pred Vrhovnim sudom

FOTO Tisuću i pol ljudi na prosvjedu Udruge Franak. Aleksić zaprijetio prijavom Hrvatske Europskoj komisiji

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ako Vlada RH i Vrhovni sud ne ispune svoje ustavne zadaće, mi ćemo prijaviti državu Europskoj komisijiTočno u podne na zagrebačkom Zrinjevcu počeo je prosvjed Udruge Franak na koji su stigli građani iz cijele Hrvatske. Od Vrhovnog suda traže se konačne pravne odluke kako bi građani mogli dobiti odštetu prije zastare potraživanja u lipnju, a Goran Aleksić iz Udruge Franak zaprijetio je prijavom države Europskoj komisiji, piše HRT.


Na prosvjedu se okupilo oko 1.500 ljudi.


“Ako Vlada RH i Vrhovni sud ne ispune svoje ustavne zadaće, mi ćemo prijaviti državu Europskoj komisiji i zahtijevat ćemo da se pokrene postupak na Sudu EU-a protiv RH i sigurno smo da će se taj postupak i pokrenuti i da će država taj postupak izgubiti”, poručio je Aleksić.


Foto galerija: Prosvjed udruge Franak Foto: Davor Kovačević
Aleksić je u razgovoru za HRT rekao je da Vrhovni sud sedam godina nakon konverzije, pet godina nakon pravomoćne presude i 75 dana prije zastare potraživanja još uvijek nije odlučio imaju li potrošači s konverzijama pravo na puno obeštećenje.


“Nije također odlučio, a već nekoliko godina se to vrti na njegovim stolovima, o pitanju ništetnosti cijelih ugovora s valutnom klauzulom CH i s promjenjivom kamatnom stopom koji su ništetni. Prema tome, zahtijevamo od Vrhovnog suda da u roku od 15 dana od danas odluči konačno o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje i o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom”, poručio je Aleksić.


Istaknuo je da je deset sudaca odlučilo da imaju pravo, šest da nemaju, četiri suca bila su neodlučna, a dvoje sudaca se izuzelo od odlučivanja.