Tiskovna konferencija IDS-a

Flego: Austrijska vlada diskriminira Hrvatsku i Sloveniju, uputili smo apel Europskoj komisiji

P. N.

Valter Flego / Foto IDS

Valter Flego / Foto IDS

Eurozastupnik Flego smatra da odluka austrijske vlade „jednostavno nije u europskom duhu - diskriminatorna je, ni malo solidarna, i nelogična! 


 


 
PULA  Nakon što je Austrija odlučila ne uvrstiti Hrvatsku na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana, što značajno otežava dolazak turista iz Austrije, reagirali su na konferenciji za medije zastupnik u EP-u Valter Flego i saborski zastupnik IDS-a Emil Daus.  


  


Tom prigodom, Flego je istaknuo da naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja. 


 


Eurozastupnik Flego smatra da odluka austrijske vlade „jednostavno nije u europskom duhu – diskriminatorna je, ni malo solidarna, i nelogična!“


 


– S jedne strane, kazao je Flego, Komisija predlaže rekordno veliki proračun za spas europskog gospodarstva, dok s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke. Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije. 


 


O tom problemu, Flego je zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika – Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom – dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen. Dopis je poslan i premijeru Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Božinoviću te ministru turizma Cappelliju.


 


Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus naglasio je da nam turistički sektor posljednjih godina donosi godišnje preko 10 milijardi eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo 8% naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza. 


 


– Sama pojava koronavirusa pokazala je koliko je zapravo turizam osjetljiv na bilo kakvu nestabilnost i promjene u okruženju. Baš zato, sigurnost mora biti trajni prioritet svih zemalja koje žele predstavljati faktor na turističkoj karti Europe, poručio je Daus napomenuvši:


 


– To je ispit koji je naša zemlja, a posebice Istra položila, rekao bih, s odličnim! U Istri smo prvi krenuli s preventivnim mjerama od širenja koronavirusa, a rezultat toga je da danas, gotovo tri mjeseca poslije, u Istri nema više oboljelih osoba! 


 


– Prijateljima iz Austrije, koji čine preko 10 posto dolazaka te slove kao izuzetno dragi i poželjni gosti, poručujem da smo se znali nositi s virusom te da smo cijelo vrijeme bili korak ispred virusa.


 


– Zato se zaista nadam da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoje godišnje odmore, bez otežanog povratka u matičnu zemlju. 


 


Za kraj, Daus je spomenuo izjavu grupe turista iz Njemačke, koja je tijekom svog boravka rekla da se u Istri osjećaju sigurnije nego u Njemačkoj, što najbolje oslikava koliko je veliki raskorak između politika austrijske vlade i pravog stanja.