Ministar gospodarstva

Filipović: “Vlada zaštitila standard građana. Kvarner energetsko čvorište ovog dijela Europe”

Alenka Juričić Bukarica

Davor Filipović / Foto: V. KARUZA

Davor Filipović / Foto: V. KARUZA

Projekti koji se razvijaju na Kvarneru će dati impuls čitavom hrvatskom gospodarstvu, poručio je Davor FilipovićOPATIJA Ministar Davor Filipović je uoči početka konferencije Novog lista Kvarner 2030. koja se održava u Opatiji komentirao podatke o gospodarskom rastu, navodeći kako su na rast najviše utjecali osobna potrošnja i investicije.


– Kada se govori o osobnoj potrošnji tu se vidi da je Vlada svim svojim potezima i mjerama zaštitila standard hrvatskih građana, a kada govorimo o investicijama, one su također doprinijele ovako dobrom gospodarskom rastu, kazao je Filipović.


Foto galerija: Konferencija Novog lista "Kvarner 2030." Foto: Vedran Karuza


Dodao je kako se, zbog strateških odluka Vlade, gradnje LNG-ja, onda i odluke o udvostručenju kapaciteta, Kvarner pozicionira kao energetsko čvorište ovog dijela Europe.
– Mi smo prije nekoliko dana započeli i radove na proširenju plinovodne mreže na dionici Zlobin – Bosiljevo, kazao je ministar gospodarstva navodeći kako se u LNG i plinovod ulaže novih 180 milijuna eura.


Na pitanje o planu transporta i skladištenja zelenog amonijaka i vodika u LNG-ju u Omišlju, kazao je kako se radi o privatnoj inicijativi te kako nitko od tih ljudi nije kontaktirao ministarstvo.


Na pitanje da li situacija sa svinjogojstvom u Slavoniji može naštetiti vladajućima u Slavoniji, naveo je kako se poduzimaju sve mjere.


– Ministrica Vučković je započela isplate svim ljudima koji su se našli u problemima i vjerujem da ć se to vrlo brzo riješiti, kazao je Filipović.


Dodao je kako je za vrijeme vladanja ove Vlade bilo nekoliko nezapamćenih katastrofa, poput pandemije, brojnih gospodarskih problema, i sve je to Vlada uspješno riješila, i za to vrijeme je zabilježen rast gospodarstva za 20 milijardi eura od 2016. Pa će se riješiti i problemi u Slavoniji i ići naprijed kako i Hrvatska ide naprijed.


Foto galerija: Dodjela bespovratnih sredstava NPOO-a Foto: Sergej Drechsler


Osvrnuo se i na budućnost Kvarnera.


– Posebno bih istaknuo ulogu Kvarnera u kontekstu energetike. Već sam spomenuo LNG zbog kojeg Hrvatska postaje energetsko čvorište ovog dijela Europe. Tu je i dolina vodika u okviru koje će svoj doprinos dati u Sveučilište u Rijeci, tu je i ACI i druge firme iz ovog bazena, i to su sve projekti koji će zasigurno dati razvojni impuls ne samo Kvarneru, već i čitavom hrvatskom gospodarstvu, poručio je Filipović.