Ministar gospodarstva

Filipović o novoj odluci oko goriva: ‘Mali distributeri lani su imali dobit 133 milijuna. Svi moraju podnijeti teret’

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Postavljeno mu je i pitanje čeka li Hrvatsku recesija već ove godineO odluci Vlade da maloprodajne cijene osnovnih vrsta goriva u Hrvatskoj ostanu iste i u iduća dva tjedna oglasio se ministar gospodarstva Davor Filipović.


“Jutros smo donijeli odluku koja ide u smjeru zaštite standarda naših građana, pa će tako sljedeća dva tjedna cijene benzina i dizela biti ista kao i u protekla dva tjedna. To je 13,08 kuna za litru eurodizela i 13,50 kuna za litru benzina. Na pumpama na autocestama cijene će biti slobodno formirane i tu će doći do nekih pojeftinjenja – benzin će biti 13,83 kune, a dizel 14,28 kuna”, rekao je Filipović.


Kaže da je novost u odluci to da će u iduća dva tjedna biti ograničena veleprodajna cijena kako bi i “najveći igrači podnijeli teret u odnosu na male distributere”.
Kaže da Ina u iduća dva tjedna neće povećavati cijenu malim distributerima.


“Oni u zadnja dva tjedna nisu zaradili onoliko koliko su mislili. U okviru udruge malih distributera je 40 poslovnih subjekata. Oni su 2021. ostvarili tri i pol milijarde kuna prihoda od prodaje goriva, uz 133 milijuna kuna dobiti. Nadam se da će tako uspješni biti i u budućnosti, ali dobit ili gubitak poduzeća se određuje od prvog do posljednjeg dana u godini. Treba gledati sve, a ne samo dva tjedna. Ova je situacija neizvjesna i svi moramo preuzeti na svoja ramena teret ove krize”, dodao je.


Ponovio je da bi bez intervencije Vlade cijena goriva danas bila preko 16 i pol kuna.


Što se tiče vaučera za gorivo najsiromašnijima, odvratio je da je to opcija koja se razmatra na jesen.


Postavljeno mu je i pitanje čeka li Hrvatsku recesija već ove godine.


“Ove godine globalno gospodarstvo neće otići u recesiju. Što će biti sljedeće godine, teško je reći. Mi trebamo samo učiniti da naš rast bude sve veći. Turstička sezona nam je dobra. Ima onih koji komentiraju i govore o recesiji i ima onih koji djeluju i donose odluke. Tako ćemo raditi i ubuduće”, zaključio je Filipović.