Svi Milanovićevi ljudi

Evo tko može računati na radno mjesto na Pantovčaku ako kandidat SDP-a pobijedi

P. N.

Foto/D. JELINEK

Foto/D. JELINEK

Nikola Jelić bi mogao nakon izbora, pobijedi li Milanović, biti glasnogovornik Ureda predsjednika. Šef Milanovićeve kampanje, bivši ministar pravosuđa u SDP-ovoj Vladi, Orsat Miljenić mogao bi dobiti funkciju na Pantovčaku, možda kao predstojnik Ureda, ali to nije sigurno jer o mogućoj Milanovićevoj ponudi tek mora on sam odlučiti



ZAGREB – Pobijedi li Zoran Milanović 5. siječnja 2020. na izborima za predsjednika Republike, za očekivati je da će barem dio svog pobjedničkog tima iz kampanje preseliti u Ured predsjednika na Pantovčak.


Iako o tome ne žele još govoriti u stožeru predsjedničkog kandidata SDP-a i još 12 lijevo-centrističkih stranaka, jer izbore prvo treba dobiti, svi dosadašnji predsjednici nakon što su osvojili mandat za dobro odrađenu kampanju nagradili su ljude iz svog stožera s funkcijom na Pantovčak, navodi Jutarnji list.


Tako će i Milanović sasvim sigurno, postane li predsjednik Republike, sa sobom na Pantovčak pozvati sadašnjeg glasnogovornika kampanje Nikolu Jelića. Jelić je bivši dugogodišnji politički novinar koji je iz medija prešao u Banske dvore za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, gdje je do kraja mandata bio glasnogovornik.


Nova lica




Nakon toga, bio je savjetnik u jednoj PR tvrtki, a kada se Milanović odlučio kandidirati na izborima za predsjednika Republike, zvao je Jelića da mu bude glasnogovornik kampanje. Tom bi logikom Jelić mogao nakon izbora, pobijedi li Milanović, biti glasnogovornik Ureda predsjednika.


Šef Milanovićeve kampanje, bivši ministar pravosuđa u SDP-ovoj Vladi, Orsat Miljenić, govore nam izvori, mogao bi dobiti funkciju na Pantovčaku, možda kao predstojnik Ureda, ali to nije sigurno jer o mogućoj Milanovićevoj ponudi tek mora on sam odlučiti.


Dio mladih stručnjaka koji sada rade u Milanovićevoj kampanji, kao što su Ivana Pušonjić i Bartol Šimunić, kažu nam izvori, vjerojatno mogu računati da će raditi neke poslove i na Pantovčaku, postane li Zoran Milanović predsjednik države.


Njih dvoje sada su u kampanji zaduženi za društvene mreže, pa se može očekivati i da to rade ako Milanović useli u predsjedničke dvore. Ivana Pušonjić bila je pripravnica u Uredu Europskog parlamenata u Zagrebu, a u SDP-u je radila u kampanji 2015. Bartol Šimunić također je stručnjak za politički PR i društvene mreže.


U SDP-u je bio šef odjela za digitaliju, radio je u kampanji za izbore 2015., a nakon toga, pridružio se Mrsićevim Demokratima.


U Milanovićevu stožeru su i Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, te Ivan Račan, sin prvoga predsjednika SDP-a. No, njih dvojica, kažu dobro upućeni, ne bi trebali biti dio Milanovićeva tima na Pantovčaku.


Utjecaj na SDP


– Oni sigurno neće ići gore, ne dolazi u obzir da bi itko iz stranke bio angažiran, jer Zoran želi gore imati i neke ugledne, nestranačke intelektualce s kojima je i prije surađivao i koji ga mogu savjetovati pro bono, ali doista, ni s kim nije još obavio nikakve razgovore. O tome će razmišljati kada pobijedi – kaže naš sugovornik.


Ovakvo razmišljanje našeg sugovornika poklapa se s informacijama koje nam je dao jedan drugi izvor, blizak stožeru predsjedničkog kandidata SDP-a.


– Nikakve spekulacije nisu na stolu, a o tome tko će u Ured predsjednika, razgovarat će se 6. siječnja 2020. Zasad se zna samo da na Pantovčak ide Zoran – kaže jedan sugovornik, te skreće pažnju na Milanovićev stav koji je već izrekao, a odnosi se na eventualno zbrinjavanje stranačkog kadra:


– Zoran je u tom govoru već rekao da će biti lojalan samo Ustavu – dodaje.


I šef Milanovićeva stožera, Orsat Miljenić, tvrdi kako se o tome tko će na Pantovčak pobijedi li njihov kandidat još nije razgovaralo.


– O kadrovskim rješenjima se ni u jednome trenutku nije razgovaralo u stožeru jer to nije tema. Tema je pobjeda na izborima – kazao je šef Milanovićeva stožera Orsat Miljenić.


Kotromanovićeva uloga


Pitali smo i izvore hoće li možda Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, koji više nije aktivan u politici, ali je glasno podržao Milanovića, možda biti njegov savjetnik za obranu, no oni tvrde da njega to ne zanima.


– Tim koji je odradio kampanju Zorana Milanovića i koji čini njegov stožer sastavljen je od svega devet ljudi. Od toga su njih četiri ili pet potpuno anonimni, nepoznati široj javnosti – kazala nam je jedna od osoba koja je od prvoga dana uključena u kampanju bivšeg premijera.


U slučaju da Milanović postane predsjednik, dakle, na Pantovčak bi uselilo barem četvero ljudi koji nisu prisutni u javnosti.


O kojim je imenima riječ ne žele govoriti, naglašavajući kako izbori još nisu gotovi. No, iz sastava stožera, ali i odnosa između tima koji vodi Milanovićevu kampanju i SDP-a čiji je kandidat, vidljivo je kako se on zalaže za vrijednosti koje promovira SDP, stranka mu daje novac i svi njeni članovi ga aktivno podupiru, ali je kampanja strogo individualizirana i u stožeru nema stranačkih dužnosnika.


Najčvršća poveznica sa SDP-om je Orsat Miljenić, saborski zastupnik te stranke.