Afera Elektrocentar-Janaf

Evo što kažu imovinske kartice: Luksuzne kuće, vikendice i šume zastupnika pod istragom

Tihana Tomičić

Ono što je zajedničko gradonačelnicima osumnjičenima za korupciju jest to što su omiljeni u svojim sredinama, Grgić u Novoj Gradiški, a Barišić u Velikoj Gorici. Kao stranački ljudi, ostvarivali su uvjerljive pobjede na izborima i usput povećavali svoju imovinu. Istraga će utvrditi jesu li pritom i nezakonito postupaliSDP-ovac koji se našao na udaru Uskoka u aferi Janaf, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, oduvijek je slovio za čovjeka iz grupacije Davora Bernardića, pa stoga ne čudi da je na izborima za Sabor ove godine bio koordinator za svoju slavonsku jedinicu i preferencijalnim glasovima ušao izravno u Sabor. B


ernardić ga je, kao arhitekta po struci, čak vidio i na mjestu ministra graditeljstva da je izborni rezultat bio drugačiji, a po svojoj imovinskoj kartici Grgić prilično odskače od slike koju javnost može imati za jednog socijaldemokrata.


No, unatoč značajnoj imovini koju posjeduje, Grgić je itekako omiljen u svojoj Novoj Gradiški – prvi je put pobijedio za gradonačelnika na prijevremenim izvanrednim izborima 2016. godine, da bi na redovnim izborima 2017. godine ostvario izrazito uvjerljivu pobjedu – prošao je sa 62 posto podrške, a lista SDP-a i Hrvatskih laburista dobila je čak 11 od ukupno 17 vijećnika, dok je HDZ ostao na svega pet mjesta.

U prošlom mandatu također je bio u Saboru, kao zamjena Predragu Fredu Matiću. Prije aktivnog ulaska u politiku vodio je svoj arhitektonski ured Entazis u Zagrebu, a onda se na nagovor prijatelja i suradnika iz Nove Gradiške odlučio vratiti u svoj grad i politički aktivirati.


Upravljačka prava svoje tvrtke prenio je na odvjetnički ured, ali je u tvrtki ostala zaposlena njegova supruga, a ono što je zanimljivo jest da je njegova firma dosta radila s Gradom i ranije, dok je gradonačelnik bio SDP-ov Josip Vuković.


Pet nekretnina


Vinko Grgić živi u atraktivnoj i velikoj kući koja odmah privlači pažnju u maloj Novoj Gradiški te koja je smještena na terenu na 3.500 kvadrata i prema podacima iz imovinske kartice vrijedi milijun i pol kuna, a vlasnik je, ili suvlasnik, ukupno pet nekretnina.Trenutačno, odabrao se koristiti saborskom plaćom, dok kao gradonačelnik volontira. Ima i nekretninu na Pagu od 32 kvadrata u vrijednosti milijun kuna te trećinu suvlasništva nad kućom u Zagrebu čija je ukupna vrijednost tri milijuna kuna.U Novoj Gradiški ima i vlasništvo nad polovicom stana od 73 kvadrata, a u Zagrebu i nekretninu od 164 kvadrata, no zbog niže vrijednosti te nekretnine za pretpostaviti je da je riječ tek o zemljištu. Ima automobil Peugeot 3008 vrijedan 100.000 kuna i Vespu, dok kao ušteđevinu navodi 115.000 eura..


Govori se kako je Grgić, međutim, u zadnje vrijeme prilično neuspješno investirao te da je povezan s bratom zastupnice SDP-a Marine Opačak-Bilić, Tomom Opačakom, koji u tom kraju slovi za glavnog financijera stranke i čija je tvrtka PZC prema pisanju medija dobila posao gradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu, pa se iz svega u tom kraju zaključuje da se Grgić bio osobno preinvestirao te se u tome nalaze motivi za navodno primanje mita, koje DORH tek treba dokazati. Ako Grgić bude prisiljen dati ostavku, SDP će ostati bez zadnjega gradonačelnika kojeg ima na području od Zagreba do Slavonije.


Draže vikendice


HDZ-ov zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić pak jedan je od najdugovječnijih HDZ-ovih lokalnih šefova – na vlasti je od 2009. godine, kad je bio pobijedio u drugom krugu izbora, a prije toga bio je na funkciji direktora Radija Velika Gorica.


Iako se u svojim istupima jako čudio što se našao na popisu optuženih, Barišić je zapravo cijelo vrijeme surađivao s tvrtkom Kreše Peteka – u Velikoj Gorici izgrađen je bazen čija je gradnja povjerena danas spornoj tvrtki Elektrocentar Petek, a ista je tvrtka u Gradu izgradila novu zgradu na mjestu nekadašnje Goričanke u kojoj su smještene gradske tvrtke. Elektrocentar Petek na području Gorice izgradio je i centar Turističke zajednice.


Njegova privatna kuća izgleda bitno skromnije od Grgićeve i prema pisanju medija susjedi o njemu govore kao o skromnom čovjeku koji živi normalnim životom, no čini se da su mu draže njegove vikendice.Prema dostupnoj imovinskoj kartici Dražen Barišić kao gradonačelnik Velike Gorice od 2009. i saborski zastupnik HDZ-a od 2015. ima plaću od 18 tisuća kuna, a njegova supruga, inače ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica mjesečno zarađuje nešto više od deset tisuća kuna.


Zajedno, supružnici Barišić vlasnici su nekretnina čija je vrijednost procijenjena na 2,9 milijuna kuna. Uz nekretnine u imovinskoj kartici imaju upisanu vrijednost umjetnina u iznosu od 60.000 kuna, vrijednost nakita u iznosu od 45.000 kuna, čamac čija je procijenjena vrijednost 30.000 kuna i Mercedes vrijedan 200.000 kuna.


Skupocjeni Mercedes


Prema imovinskoj kartici supružnici Barišić imaju ušteđevinu od 331.321 kunu i kredit u iznosu 29.950 eura podignut 2019. godine. Kuću s okućnicom od oko 500 kvadrata stekao je, kako navodi, darovnim ugovorom, a posjeduje i 1.800 kvadrata šume, stečene također darivanjem, a navodi i manju oranicu i još nekoliko sitnijih nekretnina, očito zemljišta, sva od oko tisuću kvadrata, ali minimalne vrijednosti te stečene darovnim ugovorom.


Zajedno sa suprugom ima i vikendicu u Pokupskom, koja je kupljena primicima iz nesamostalnog rada i kreditom. No, tu je i kuća u Svetom Jurju, koju je upisao 2017. godine, a nju je stekao putem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, no ne navodi se o kome se brinuo.


Prošle godine u medijima se pojavila priča i o skupocjenom Mercedesu C-klase 220 D kojim se koristila njegova supruga, a koji nije bio prijavljen u imovinskoj kartici.No, Barišić je tada novinarima rekao da auto nije u imovinskoj kartici jer je u najmu, da on i supruga sa svojim primanjima to sebi mogu priuštiti, te da ionako planiraju podići kredit za renoviranje kuće i kupnju auta, pa po modelu leasinga ili najma za auto, njegov slučaj uvelike podsjeća na epizodu bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je zbog takvog aranžmana morala i odstupiti.


Mjesec dana poslije afere Barišići su kupili Mercedes iste marke, ali u drugoj boji, koji je on poslije uredno prijavio u karticu.


Nepropisno prijavljena kuća u Pokupskom


Zbog vikendice u Pokupskom Barišić je bio i prijavljen Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je otkriveno da u svojoj imovinskoj kartici nije propisno prijavio luksuznu kuću – troetažnu vikendicu s garažom i vinskim podrumom te zemljištem.


Navodno je, prema tadašnjoj procjeni stručnjaka, bila vrijedna najmanje 80 tisuća eura, a bila je prijavljena na bitno manji iznos. Budući da ta vikendica na elitnoj lokaciji na Sunčanom brijegu, dok je trajala gradnja, nije bila propisno označena niti je gradilište bilo ograđeno, mediji su tada pisali da je Barišić prekršio i Zakon o gradnji.


Grgić kuće i zemljišta kupovao na kredit


U usporedbi s imovinom koju je prijavio kada je stupio na dužnost gradonačelnika 2016. godine, vidljivo je da se Vinko Grgić riješio kredita od 15.000 eura koji je imao u PBZ-u, dok je sada ostao kreditno zadužen kod Addiko banke sa 100.000 CHF, za koji mjesečno izdvaja 380 CHF.


U međuvremenu je iz kartice »nestao« VW Touareg, a tada nisu bili ni zabilježeni stanovi u Gradiški i zemljište u Zagrebu. Kako navodi, kuća i zemljište u Zagrebu kupljeni su na kredit.