Pandemija

Evo kakva je procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicuKakve su procedure za prelazak hrvatske granice? Unatoč preporukama Stožera civilne zaštite, postoji još nejasnoća.


U emisiji Zajedno za zdravlje (HRT4) gostovao je voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.


– Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH.
To su ponajprije poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu RH.


Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska.


Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu, ističe.


Turisti na graničnim prijelazima ne ispunjavaju nikakve formulare, već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputama vezanim uz socijalnu distancu, pranje ruku itd.


Kufner dodaje da se granična policija prilagođuje novonastaloj situaciji.


– Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema, dodaje.


Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana oko 17 tisuća ljudi ušlo u Hrvatsku.


– Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, posebice u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista, kaže.


Dodaje da “nema privilegiranih” iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, primjerice, u Njemačkoj.


– Sve tretiramo jednako, ističe.


Voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a kaže i da imaju dovoljno službenika.


– Promet putnika nije u onom opsegu u kojem je bio prije koronavirusa, dodaje.


Suradnja s pograničnom policijom, primjerice, Slovenije ili BiH je, kaže, dobra.


– Svakodnevno razgovaramo s kolegama, eventualno ako su oni ili smo mi uveli neke promjene oko prelaska granice. Suradnja je na dobroj razini.


Teško je predvidjeti što će biti u sedmom ili osmom mjesecu, ali spremni su odraditi posao, poručuje.


Što se tiče katamaranskih linija s Italijom, tu bi moglo biti dosta posla.


– Prema Italiji se ne primjenjuju nikakve posebne mjere u odnosu na druge članice EU-a, zaključuje Tomislav Kufner za HRT.