Županijski sud

Europarlamentarac Valter Flego u Rijeci nepravomoćno osuđen zbog zloporabe ovlasti

Hina

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Valter Flego rekao je u srijedu da će se žaliti na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci od godine dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, zbog zloporabe položaja i ovlasti dok je bio gradonačelnik Buzeta, kazavši da je 'vjerovao suradnicima i u sustav"IDS-ov europarlamentarac Valter Flego rekao je u srijedu da će se žaliti na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci od godine dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, zbog zloporabe položaja i ovlasti dok je bio gradonačelnik Buzeta, kazavši da je ‘vjerovao suradnicima i u sustav”.


Aktualni IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego bivši je istarski župan i gradonačelnik Buzeta, a Hini je večeras komentirao nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda.


Nepravomoćnom presudom sudac Županijskog suda potvrdio je tako navode iz optuženice USKOK-a, prema kojoj je Flego dok je bio gradonačelnik Buzeta 2010. godine sebi i svojim suradnicima nezakonito povećao plaću, oštetivši tako gradski proračun za više od pola milijuna kuna.
“Ispada da sam u konačnici kriv jer sam vjerovao suradnicima i u sam sustav, odnosno institucije. To je moj komentar na današnju odluku. Naravno da ću se žaliti i vjerujem da će Vrhovni sud uvažiti moje argumente”, rekao je Valter Flego koji se nije pojavio na izricanju presude.


Riječ je o ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud 2020. godine ukinuo oslobađajuću presudu.


Uskok je optužio Flegu da je zlouporabom položaja i ovlasti, kao gradonačelnik Buzeta od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i svojim suradnicima, zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela grada, nezakonito povisio plaće. Sebi je tako, tvrdi Uskok, nezakonito priskrbio 66.000 kuna.


“I dalje ostajem pri svojim tvrdnjama da sam vjerovao sustavu, struci i nalazu Državne revizije koja je dala pozitivno mišljenje. Radio sam prema tumačenjima i nitko me nikada nije upozorio da je u ovom slučaju nešto protuzakonito. Uostalom, nije mi bilo ni na kraj pameti učiniti nešto protuzakonito i upravo na temelju toga ću se žaliti”, istaknuo  je za Hinu europarlamentarac Flego.