Goranka Petrović

Epidemiologinja objasnila kako je južnoafrički soj korone ušao u Hrvatsku

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Dvije osobe otputovale su u Zanzibar te su pri povratku u Hrvatsku, još tijekom putovanja razvile simptome, objasnila je Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-aEpidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović za HTV je objasnila kako je južnoafrički soj koronavirusa došao u Hrvatsku.


Prma njenim riječima, dvije osobe otputovale su u Zanzibar te su pri povratku u Hrvatsku, još tijekom putovanja razvile simptome. Sukladno proceduri, na prekograničnom prijelazu upućene su na testiranje.


Sekvenciranje u Europi


“Kad je potvrđeno da su kovid pozitivni, s obzirom na to da dolaze iz mjesta za koje znamo da ima tog južnoafričkog soja, poslali smo na sekvenciranje u Europski centar za kontrolu bolesti i jučer smo dobili potvrdu da se radi o tom soju”, rekla je Petrović za HTV.
Dodala je da je od toga već prošlo mnogo vremena, da su osobe razvile simptome potkraj siječnja i kao što je uobičajeno bile u samoizolaciji.


I njihovi kontakti bili su u karanteni koliko je potrebno te nitko od njih nije razvio simptome niti je kod njih potvrđen taj soj, rekla je Petrović.


Dodaje da je najveća nevolja s tom mutacijom ta što se nalazi u dijelu koji smanjuje učinkovitost neutralizacije, što dovodi u pitanje djelotvornost cjepiva, ali i mogućnost reinfekcije.


Petrović je također rekla da prema preliminarnim rezultatima i messenger RNA cjepiva kao što su Pfizer i Moderna, a isto tako i AstraZeneca, ali i cjepiva koja su još u fazi kliničkog istraživanja – Johnson & Johnson i Novavax, pokazuju slabiju učinkovitost u odnosu na uobičajenu varijantu.


Britanski soj u Hrvatskoj


U Hrvatskoj je dosad otkriven i znatan broj pozitivnih na britanski soj.


“To je nama bilo iznenađenje, pretpostavljali jesmo da postoji taj soj kod nas, ali od tih 300 uzoraka zapravo je 60 došlo da je pozitivno, što je 20 posto, što je poprilični udio”, rekla je Petrović.


Da su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa ranije je za portal HRT-a potvrdio Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Obje osobe kod kojih je potvrđena zaraza tim sojem stigle su iz Zanzibara te su u samoizolaciji.


“Na vrijeme su slučajevi obrađeni i nadamo se da će na tome stati”, rekao je Kaić za portal HRT-a.