Zaprimljeni uzorci

Epidemiologinja HZJZ-a: Potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu koronavirusa

P. N.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zaražena osoba bila je u kontaktu s osobom iz Južnoafričke republike, potvrdili su na Institutu Ruđer BoškovićEpidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a naglasila je za HRT da su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, kod kojih je već PCR testom bilo potvrđeno da su pozitivni na COVID-19, te je napravljen tzv. screening PCR na omikron-varijantu.


– Upravo smo dobili rezultate probirnoga testa te je potvrđena visoka suspektna sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti rezultati trebali bi biti gotovi u ponedjeljak, rekla je Petrović.


Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu od četrnaest dana i posljednji dan karantene trebaju se testirati.
Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na zarazu omikron-varijantom epidemiološki su povezane, no izvor zaraze još se ne može jasno detektirati te se moraju provesti detaljnija epidemiološka istraživanja kako bi se utvrdilo odakle je došao taj novi soj virusa.


Petrović je naglasila da je riječ o hrvatskim građanima koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku na kojem je bilo i inozemnih gostiju.


– Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj, poručila je.


Istaknula je da ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu, nego je to očekivano. Petrović je ponovila da svi građani trebaju poštovati propisane epidemiološke mjere te je pozvala na cijepljenje.


Poručila je da nema razloga za paniku, ali i pozvala na oprez.


U Hrvatskoj je i službeno potvrđen prvi slučaj omikron varijante koronavirusa.


Jutarnjem listu to su potvrdili na Institutu Ruđer Bošković.


“Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.


Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.


RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.


O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima”, tumađe u Ruđeru.