Jasminko Umičević

Energetski stručnjak komentirao situaciju s INA-om: Bojim se da će tu biti posla za državne organe

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Vlada u odlasku ne može pregovarati i ne može davati ponudu MOL-u, smatra Umičević

Energetski stručnjak Jasminko Umičević u Newsroomu na N1 televiziji je komentirao situaciju s INA-om.
“Kao i u svakim pregovorima je logično da se javno ne pokazuju karte. Ja problem vidim u tome što je Ćorić najavio da će finalno izvješće biti gotovo za mjesec dana, a da tome predstoje pregovori s MOL-om u narednih mjesec dana. Ako će na temelju preliminarnih podataka savjetnici pregovarati s MOL-om… mislim da je to nespretna izjava”, rekao je Umičević, te dodao da Vlada u odlasku ne može pregovarati i ne može davati ponudu MOL-u, jer nemaju osigurana sredstva.


Kazao je i kako nismo u istoj situaciji kao prije tri i pol godine, kada je rafinerija Sisak radila, te je i u INA-i situacija bila drugačija.


“Nafta je počela odlaziti u Mađarsku, to su problemi”, kazao je.
Na pitanje je li isplativije za INA-u prerađivati naftu u Hrvatskoj ili je prodati Mađarima, kazao je kako se ne može tvrditi da je nešto povoljnije ako nemate sve parametre.


“Sveučilišni profesor kaže da ne zna cijenu, ali da je to sigurno povoljnije. Poslovanje INA-e vodi MOL. Uprava INA-e je donijela odluku da naftu neće prerađivati u rafineriji Sisak nego u Mađarskoj, ali ja bih volio vidjeti tu računicu”, rekao je Umičević.


Pojavila se informacija da je cijena po kojoj je nafta prodana u Mađarsku nekoliko centi iznad referentne brend cijene, na što Umičević kaže kako bi se usudio reći da je to nemoguće.


“Ta se nafta prodaje u Sisku, a ne na moru. Ta bi cijena možda mogla biti na moru. Bojim se da će tu biti posla za državne organe.


Nafra se prodaje u Sisku, MOL preuzima naftu u terminalu JANAF-a u Sisku. MOL je vodeće društvo u odnosu na INA-u, a međunarodni računovodstveni standardi traže da kada posao imaju društvo i društvo koje njime upravlja mora biti poseban standard, odnosno posebno revidirane međusobne cijene. Ako su oni kupili po tim uvjetima, to se može smatrati transfernim cijenama, odnosno plaćanje manje cijene INA-i u MOL-u donosi zaradu. Na taj se način umanjuje aktiva, imovina INA-e, povećava se MOL-ova, i porez se plaća u Mađarskoj. Time bi se prvo trebala pozabaviti porezna uprava”, rekao je Umičević za N1.