Dobra promocija

Ekipa iz Južne Koreje došla u Istri snimiti kako se priprema hobotnica pod pekom

Branko Biočić

Foto Branko Biočić

Foto Branko Biočić



U rabačkom restoranu Porto Albona sedmeročlana TV ekipa Kanala A iz Seula u Južnoj Koreji snimala je reportažu o pripremanju hobotnice pod pekom.


Pripremao ju je i cijeli postupak objasnio glavni kuhar toga restorana Kuštrim Ahmeti iz Labina.


Emisija će biti prikazana u shov programu na njihovoj televiziji idući mjesec.


Domaća hobotnica




– Hobotnica je domaća, ulovljena je u akvatoriju Rapca dan ranije. Zbog snimanja i brzine pripreme stavio sam je još ranije, prije dolaska tv-ekipe na kuhanje i dodao domaći krumpir, malo luka, češnjaka, bijelo vino i domaće maslinovo ulje.


(Snimio Branko Biočić)


(Snimio Branko Biočić)


Sve ćemo to nakon dva sata pečenja pod pekom zajedno pojesti uz kvalitetno lokalno vino.


Hobotnicu pod pekom uglavnom radim za domaće ljude i po narudžbi jer turisti kada dođu nemaju vremena čekati toliko dugo, više od dva sata, ali su uvijek zadivljeni pripremom peke i njezinim izgledom, rekao je Ahmeti, a na upit kakva je sezona kaže da je dobra i da se nema razloga žalili.


TV-ekipu Kanala A iz Seula u Rabac je doveo Kim You Kwang, dopisnik južnokorejske TV postaje YTN koji živi u Zagrebu i govori hrvatski.


Koreja-Zagreb


– Učio sam vaš jezik u Koreji i nakon fakulteta sam došao u Zagreb. Radim razne reportaže za svoju TV YTN, intervjuirao sam i vašeg premijera Plenkovića, a radim i reportaže o raznim mjestima gdje se smanjuje broj stanovnika.


U Rabac sam došao zahvaljujući informaciji jednog prijatelja iz Labina i on mi je preporučio ovaj restoran i hobotnicu pod pekom. Pomažem našoj tv-ekipi iz Seula kao organizator snimanja i prevoditelj.


(Snimio Branko Biočić)


(Snimio Branko Biočić)


Hobotnica pod pekom je vaša tradicionalna hrana ljudi uz more, a nama je to posebno zanimljivo.


Snimili smo dvije jednosatne emisije o Hrvatskoj u kojoj ćemo predstaviti Split, Hvar, Vis i Rabac, a možda odemo i do Rovinja. Emisije će biti prikazane idući mjesec dva puta po jedan sat u show programu na kanalu A i na Youtubeu, rekao je Kwang.


Pojedini članovi ekipa iz Južne Koreje malo su i asistirali u pripremi peke, dolijevali maslinovo ulje, ružmarin, raspoređivali žar, dizali peku, smijali se i sve snimali.


Sve je to nadgledao i capo restorana Mladen Juričić Fric, a na kraju su svi bili oduševljeni, kako pripremom, tako i okusom hobotnice pod pekom.


(Snimio Branko Biočić)