
Foto Branko Biočić
povezane vijesti
U rabačkom restoranu Porto Albona sedmeročlana TV ekipa Kanala A iz Seula u Južnoj Koreji snimala je reportažu o pripremanju hobotnice pod pekom.
Pripremao ju je i cijeli postupak objasnio glavni kuhar toga restorana Kuštrim Ahmeti iz Labina.
Emisija će biti prikazana u shov programu na njihovoj televiziji idući mjesec.
Domaća hobotnica
– Hobotnica je domaća, ulovljena je u akvatoriju Rapca dan ranije. Zbog snimanja i brzine pripreme stavio sam je još ranije, prije dolaska tv-ekipe na kuhanje i dodao domaći krumpir, malo luka, češnjaka, bijelo vino i domaće maslinovo ulje.
Sve ćemo to nakon dva sata pečenja pod pekom zajedno pojesti uz kvalitetno lokalno vino.
Hobotnicu pod pekom uglavnom radim za domaće ljude i po narudžbi jer turisti kada dođu nemaju vremena čekati toliko dugo, više od dva sata, ali su uvijek zadivljeni pripremom peke i njezinim izgledom, rekao je Ahmeti, a na upit kakva je sezona kaže da je dobra i da se nema razloga žalili.
TV-ekipu Kanala A iz Seula u Rabac je doveo Kim You Kwang, dopisnik južnokorejske TV postaje YTN koji živi u Zagrebu i govori hrvatski.
Koreja-Zagreb
– Učio sam vaš jezik u Koreji i nakon fakulteta sam došao u Zagreb. Radim razne reportaže za svoju TV YTN, intervjuirao sam i vašeg premijera Plenkovića, a radim i reportaže o raznim mjestima gdje se smanjuje broj stanovnika.
U Rabac sam došao zahvaljujući informaciji jednog prijatelja iz Labina i on mi je preporučio ovaj restoran i hobotnicu pod pekom. Pomažem našoj tv-ekipi iz Seula kao organizator snimanja i prevoditelj.
Hobotnica pod pekom je vaša tradicionalna hrana ljudi uz more, a nama je to posebno zanimljivo.
Snimili smo dvije jednosatne emisije o Hrvatskoj u kojoj ćemo predstaviti Split, Hvar, Vis i Rabac, a možda odemo i do Rovinja. Emisije će biti prikazane idući mjesec dva puta po jedan sat u show programu na kanalu A i na Youtubeu, rekao je Kwang.
Pojedini članovi ekipa iz Južne Koreje malo su i asistirali u pripremi peke, dolijevali maslinovo ulje, ružmarin, raspoređivali žar, dizali peku, smijali se i sve snimali.
Sve je to nadgledao i capo restorana Mladen Juričić Fric, a na kraju su svi bili oduševljeni, kako pripremom, tako i okusom hobotnice pod pekom.