Demografija

DZS procjenjuje da smo od zadnjeg popisa izgubili 237 tisuća ljudi. Rijeka u najvećem minusu od svih gradova

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najveći pad stanovništva su pretrpjeli gradovi na jadranskoj obali, a prednjači Rijeka, koja je u promatranom razdoblju izgubila više od 14.000 stanovnika. Slijedi Split s manjkom od oko 10 tisućaDržavni zavod za statistku objavio je prvu procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine. Iako će konačne brojke biti poznate po završetku aktualnog popisa stanovništva, nova procjena govori da trenutno imamo četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika. Ili točno 237 tisuća manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od pet posto populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika, piše tportal.


Postoje, međutim i demografi koji smatraju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.


Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom. U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske. U apsolutnim brojevima najviše stanovnika, njih 35.521, izgubila je Osječko-baranjska županija, a u postotku je najgore prošla Vukovarsko-srijemska županija, kojoj nedostaje više od 17 posto populacije. Više od 15 posto stanovnika izgubile su i Sisačko-moslavačka (-16,7 posto) te Požeško-slavonska županija (-16,5 posto).
Najveći pad stanovništva su pretrpjeli gradovi na jadranskoj obali, a prednjači Rijeka, koja je u promatranom razdoblju izgubila više od 14.000 stanovnika. Slijedi Split s manjkom od oko 10 tisuća stanovnika te Osijek s minusom od 7650 stanovnika, piše tportal.