Poruka člana kolektivnog predsjedništva BiH

Džaferović optužio Grabar-Kitarović da vrijeđa Bošnjake i potiče podjele u BiH

Hina

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Džaferović nije precizirao na koje izjave Grabar-Kitarović misli, no hrvatska predsjednica je u srijedu u Mostaru izjavila kako »treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima«, a u intervjuu Radio Vitezu kako »neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod«SARAJEVO Bošnjački član kolektivnog predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio je u petak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da vrijeđa Bošnjake i da pripada »retrogradnim snagama« koje unose podjele među narodima u toj zemlji.


Džaferović nije precizirao na koje izjave Grabar-Kitarović misli, no hrvatska predsjednica je u srijedu u Mostaru izjavila kako »treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima«, a u intervjuu Radio Vitezu kako »neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod«.


Džaferović smatra da je Grabar-Kitarović, koja je u kampanji za predsjedničke izbore, optužila Bošnjake da BiH žele samo za sebe.
»To ne rade ozbiljni političari, oni ne vrijeđaju narode. Narod na kojega je ona mislila je narod nad kojim je počinjen genocid, uvrijedila je narod koji je protjeran s ogromnog teritorija«, rekao je novinarima Džaferović.


»Taj narod se bori za cjelovitu državu na kojoj će biti jednakopravni svi njeni državljani, svi narodi. Retrogradne snage kojima očevidno i Grabar-Kitarović pripada zalažu se za etničke i teritorijalne podjele«, dodao je.


Bošnjački član državnog vrha slaže se da treba donijeti novi izborni zakon, ali se prije svega moraju provesti presude Europskog suda za ljudska prava kojima treba osigurati ravnopravnost svih građana.


»Grabar-Kitarović nitko neće pitati kako će se urediti odnosi u BiH nego će to učiniti građani koji u njoj žive«, kazao je Džaferović.


Također je optužio hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da svojim djelovanjem potiču politiku novih podjela unutar BiH.


Grabar-Kitarović je u Mostaru bila na obljetnici udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, a u Skopaljskoj Gračanici kod Bugojna i u Vitezu razgovarala je s tamošnjim Hrvatima, lokalnim vlastima i svećenicima o položaju Hrvata.