Nova teorija

Dva brda se i dalje nadmudruju. Na prvu djeluje nevezano, ali izbor Dobronića mogao bi usporiti – imenovanje veleposlanika

Dražen Ciglenečki

Poslije skoro jednogodišnjeg prekida komunikacije Banskih dvora i Pantovčaka o hrvatskim diplomatskim predstavnicima, ona je obnovljena prije nešto više od mjesec dana, ali je ubrzo opet došlo do zastojZAGREB – U petak će se u Saboru glasovati prvi put od početka jesenskog zasjedanja, ali u tjednom planu rasprava opet nije točka izbor predsjednika Vrhovnog suda. Drukčije ne može niti biti jer predsjednik Zoran Milanović nije još ni uputio u Sabor svoj prijedlog da se na tu dužnost izabere Radovana Dobronića.


On, pak, to nije mogao učiniti jer mu niti dva i pol tjedna nakon saslušanja petero prijavljenih na javni poziv nije stiglo mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe, s obzirom na to da je HDZ tražio odgodu glasovanja o tome. Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) dosad je prilično mirno promatrao ovu situaciju, ali kao da i on gubi strpljenje.


– Dali smo vladajućoj koaliciji dosta vremena za usuglašavanje, sada je dosta. Za ovaj ću tjedan sigurno sazvati sjednicu našeg Odbora, vjerujem da će zastupnici HDZ-a doći kako bismo usvojili mišljenje o Dobroniću i ostalima, rekao nam je Jakšić.


Nema drame
Posljednji koji se iz HDZ-a očitovao o ovoj temi bio je glasnogovornik Vlade Marko Milić, koji je prije nekoliko dana na N1 televiziji tvrdio da i dalje traju konzultacije unutar parlamentarne većine i da nema nikakve drame. No, HDZ-ovi koalicijski partneri nisu nikakav naročiti čimbenik procesa izbora predsjednika Vrhovnog suda. Riječ je samo o tome da oni čekaju konačan stav HDZ-a o Dobroniću, koji premijer Andrej Plenković nikako da formulira, a ta činjenica otvara prostor za razne spekulacije zašto je to tako. Predsjednik Milanović, koji se vratio iz New Yorka, u subotu je glasno razmišljao o mogućoj povezanosti odluke o Dobroniću i popunjavanja određenog broja mjesta hrvatskih veleposlanika.


– Ministar Gordan Grlić Radman započeo je razgovore s predstojnikom Ureda predsjednika Orsatom Miljenićem o imenovanju veleposlanika, ali su oni u jednom trenutku stali. I to kada je krenulo finale ove priče o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda. Ja to jedino mogu vremenski povezati kao korelaciju, je li to i kauzalno povezano, je li jedno uvjetovano drugim, to ne mogu tvrditi, izjavio je Milanović, koji je izrazio spremnost za nastavak pregovora o veleposlanicima već »danas ili u ponoć«.


Poslije skoro jednogodišnjeg prekida komunikacije Banskih dvora i Pantovčaka o hrvatskim diplomatskim predstavnicima, ona je obnovljena prije nešto više od mjesec dana, ali je ubrzo opet došlo do zastoja. Kako doznajemo, Grlić Radman predložio je nekoliko imena za veleposlaničke pozicije, među njima i Davora Ivu Stiera za Vatikan, a iz Ureda predsjednika su sve te kandidate prihvatili, premda neke nevoljko. Zatim je ministar vanjskih poslova dobio popis ljudi koje bi s Pantovčaka željeli za veleposlanike, ali na tome je ostalo. Tjednima se oko toga nije ništa dogodilo, a Milanović sada, eto, nagađa da je razlog možda njegov prijedlog da Dobronić bude predsjednik Vrhovnog suda. Plenković je ranije odlučno odbacivao zahtjev Milanovića da Vlada i predsjednik imaju »svoju« kvotu veleposlanika, svaka strana po 50 posto, međutim, Grlić Radman i Miljenić su razgovore praktično vodili u skladu upravo s tom premisom. Ministar nije predložio kadrovska rješenja za sva mjesta veleposlanika koje bi trebalo popuniti, samo za neka. U slučaju dogovora moglo bi se stoga reći da je u pitanju provođenje načela za koje se zalaže predsjednik Republike. Kad bi onda još k tome Plenković pristao na Dobronića, što bi se također tumačilo kao neosporna Milanovićeva pobjeda, u kratkom vremenskom razdoblju rezultat bi bio Pantovčak – Banski dvori 2:0.


Političke procjene


Je li zaista zbog ovakve javne percepcije predsjednik Vlade, što neizravno sugerira Milanović, prikočio i proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda i imenovanje veleposlanika? U okviru vladajuće koalicije ne ide se tako daleko u političkim procjenama, ali i među HDZ-ovim partnerima sve je više nerazumijevanja za odugovlačenje s Dobronićem.


Za suca Trgovačkog suda dužnosnici HDZ-a, pa i sam Plenković, potvrdila su nam to dva sugovornika, govore da je – čudan. Istina, Dobronić ni prilikom saslušanja pred članovima Odbora za pravosuđe nije ostavio dojam sasvim konvencionalnog suca. Usto, čelnici HDZ-a zamjeraju mu i stegovni postupak što ga protiv njega vodi Državno sudbeno vijeće jer nije ispunio godišnju normu te nedostatak menadžerskog iskustva, potrebnog za dobro upravljanje Vrhovnim sudom.


No, HDZ-u je svejedno puno jednostavnije bilo odbiti Zlatu Đurđević, čijem se izboru snažno usprotivila i desna oporba. Kako primjećuje jedan od Plenkovićevih koalicijskih partnera, »HDZ ima vrlo uzak manevarski prostor« u vezi s Dobronićem, kojeg prati reputacija suca koji se suprotstavio bankama. Od kada je prije tri tjedna Plenković najavio konzultacije koalicije o Dobroniću, ona se još nije sastala. Možda do toga dođe ovaj tjedan, pogotovo ako će Jakšić zaista biti uporan u sazivanju Odbora za pravosuđe.