Pravnica sasjekla odluku sudaca

Đurđević: Odluka Vrhovnog suda o “lex Perković” nezakonita je i skandalozna

Ana Raić Knežević

Pa zar ćemo izručiti devetogodišnjaka ako to od nas bude tražila Velika Britanija? Tamo je dobna granica za kaznenu odgovornost 9, a kod nas 14 godina. Što će na to reći suci, poručuje Zlata Đurđević ZAGREB » Odluka Vrhovnog suda RH je nezakonita i skandalozna. Riječi su to kojima je profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević komentirala odluku Vrhovnog suda RH kojom je odobrena predaja osobe uhićene u Hrvatskoj iako je za to kazneno djelo po domaćem zakonodavstvu već nastupila zastara. 


    Naime, Vrhovni sud u svojoj je odluci zauzeo stav da se za kaznena djela navedena u članku 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije neće provjeravati zastara po domaćem zakonu niti će se provjeravati tzv. dvostruka kažnjivost. 


    – Vrhovni sud potpuno je krivo zaključio u svojoj odluci, jer se i zastara i dvostruka kažnjivost moraju provjeravati za sva kaznena djela, pa tako i za ona iz »kataloga« navedenog u Članku 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, tvrdi prof. Đurđević koja je ljetos izbačena iz radne skupine upravo za ovaj zakon. Već tada obrušila se i na autore zakonskih izmjena kojima je zamjerala čak i gramatičke pogreške. Nakon što je skupina raspuštena Đurđević je za Novi list izjavila kako je riječ o prekratkim rokovima za donošenje tako važnog zakona koji »duboko i temeljito zadire u ljudska prava« smatrajući istovremeno kako je bilo nedopustivo da Hrvatska o tako važnim pitanjima primjene prava Unije odlučuje dan prije pristupanja. 


Burne rasprave
Sada pak nije štedila one koji bi trebali provoditi i tumačiti ovaj zakon, suce Vrhovnog suda, jer su po njezinom mišljenju potpuno zanemarili Okvirnu odluku o primjeni europskog uhidbenog naloga iz koje proizlazi da se i dvostruka kažnjivost i zastara, kao i ostali elementi nužni za odobrenje ili uskratu predaje određene tražene osobe, moraju provjeriti pred domaćim pravosuđem. 


  – Pa zar ćemo izručiti devetogodišnjaka ako to od nas bude tražila Velika Britanija? Naime tamo je dobna granica za kaznenu odgovornost devet godina, dok je kod nas 14. Što će na to reći suci, poručuje Đurđević. 


  Istovremeno, s Vrhovnog suda čije su odluke o predaji dvije tražene osobe izazvale burnu raspravu ovih dana nema službenih komentara – niti odgovora prof. Đurđević niti Vladi koja je također izrazila nezadovoljstvo sudačkim zaključcima, odnosno pogrešnim tumačenjem zakona.  

Uvjereni suci


Naime, vrhovni suci uvjereni su kako su njihove odluke ispravne i kako je Zakon, posebno njegov Članak 10. trebalo protumačiti upravo onako kako su to oni učinili. Prema njihovom zaključku za djela iz »kataloga« u odluci o predaji ne treba se ni obazirati na domaće zakone, dok se za ostala nedjela mora provjeriti je li po hrvatskom zakonu nastupila zastara odnosno je li u pitanju uopće kažnjivo djelo. 


  Da se zauzme jedinstven stav u tumačenju odredaba Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU mogao bi pomoći tzv. zahtjev za zaštitu zakonitosti što ga glavni državni odvjetnik može uputititi u slučajevima kada smatra da je zakon pogrešno primijenjen ili da je tijekom postupka došlo do kršenja osnovnih ljudskih prava. Iz DORH-a će se oglasiti tek ukoliko takav zahtjev vezan uz Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU i podnesu.