Razgovor s kandidatkinjom za predsjednicu Vrhovnog suda

Đurđević: Milanović je pogriješio kad nije poštovao zakon, ja nisam kriva za to

P. N.

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ja nisam u političkoj kampanji. Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, kaže ĐuđevićKandidatkinja predsjednika Republike za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević gošća je Točke na tjedan N1 televizije.


U razgovoru s Natašom Božić Šarić, Đurđević je rekla kako smatra da su stegovne sankcije za suce koje su propisane sadašnjim zakonskim okvirom dovoljne te da sadašnji okvir predlaže i najteže sankcije za one koji ne rade svoj posao kako treba. Na pitanje zašto ih se onda suci ne boje, Đurđević kaže: “Mislim da taj sustav kontrole koji postoji ne djeluje dovoljno. Možda zbog zatvorenosti sustava, ne postoje vanjske kontrole pa je pala razina odgovornosti.”


Zašto je pristala biti kandidatkinja predsjednika Republike koji je ignorirao zakon ako u prvoj rečenici svog programa kaže da je temeljni zadatak poštivanje Ustava i zakona?
“Nisam se javila na prvi poziv, ko ni drugi kandidati. Višekratno sam objašnjavala svoje razloge, jedan je bio što sam se javila za ESLJP, drugi je što imate ovlaštenog predlagatelja”, objašnjava.


Je li problem što je PRH ignorirao zakon?


“Naknadno se pokazalo da jest, ali za to ne možete kriviti kandidata u postupku”, odgovara.


“Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka šansa”, kaže i dodaje da je “PRH odlučio da će nakon toga samostalno primijeniti Ustav.”


“Ustavni sud je naknadno rekao da jest pogriješio, ali vi ne možete propitivani ustavnost nečijih postupaka do Ustavni sud ne donese odluku o tome”, govori.


Na pitanje je li s predsjednikom razgovarala o tome, kaže: “Nisam se u to upuštala, ja ne mogu biti savjetnica PRH niti bilo kojeg političkog tijela. To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…”


Đurđević smatra da bi predsjednik Vrhovnog suda trebao biti izabran konsenzusom.


“Ja nisam u političkoj kampanji. Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, kaže Đuđević za televiziju N1.


Na pitanje je li svjesna da su joj šanse male, za televiziju N1 odgovara: “Program je tek sada izašao. Nadam se da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o ovako bitnim pitanjima od državnog interesa, kao što je pravosuđe i da će jednom dokazati da je moguće birati suce po kriterijima po kojima se biraju u zapadnim demokracijama.”


“Zahtjevi neovisnosti apsolutno brane da na bilo koji način sudjelujete u političkim odlukama političkih tijela”, govori.


Smeta li joj kad netko kaže “upraljala se”?


“To su nespretne izjave, ne bi se trebale korisiti. Time se vrijeđa pozicija sudstva, neprimjereno se odnosi prema poziciji predsjednika Vrhovnog suda”, objašnjava Đurđević za N1.


Predsjednik govori da će samo nju predložiti, što misli o tome, je li za nju to neugodna pozicija?


“Tu nema sretnog rješenje. Zbog toga sam mislila da treba poštivati mišljenje Ustavnog suda. PRH sam odmah rekla da ću se javiti na drugi poziv. Naravno da ću poštivati odluku Ustavnog suda. Možemo imati određeno mišljenje o njima, ali ih moramo poštivati. Kad je išao prvi postupak, nisam sudjelovala u javnom životu osim što sam dala određene izjave kad me se pokušalo diskreditirati u javnosti. Onda sam osjećala potrebu da izađem. Što se tiče javnog poziva, tu nema sretnog rješenja. Predsjednikovo pravo da izabere svog kandidata nije osporio ni Ustavni sud”, objašnjava.


“U našoj politici se smatra normalnim da postoji tajni kandidat. A kad se javno obznani da ste nečiji kandidat, onda vas pitaju je li vam neugodno. PRH je javno rekao da sam ja njegova kandidatkinja i uvijek postoji mogućnost da on promijeni mišljenje kad vidi tko se sve još javio”, govori Đurđević za televiziju N1.


 


 


O Mrčelinom prijedlogu da suci biraju suce, kaže da je neprihvatljiv.


“Suce Vrhovnog suda bira DSV, nemate utjecaj demokracije”, govori.


“Naš Ustav kaže da vlast proizlazi iz naroda. Prema tome, narod ima pravo utjecati na sve grane vlasti pa i na sudstvo”, objašnjava.


 


Zašto je bolja kandidatkinja od drugih?


“Imam veće pravno znanje. Dokazala sam to radovima koje sam napisala. Profesorica sam na Pravnom fakultetu. Dokazala sam da sam neoviisna, tu nema dvojbe, to je ključno. Uvijek stojim na poziciji prava, a ne politike. Mislim da je presudno to što nisam povezana sa strukturama u sudstvu”, kaže Đurđević za N1 dodajući kako postoji percepcija klijentelizma u sudstvu, a to je nešto što se nikako ne bi trebalo događati u sudstvu.


“Svaki sudac treba biti neovisan u predmetu o kojem odlučuje”, kaže.


Hoće li se povući ako joj opća sjednica Vrhovnog suda ne da zeleno svjetlo?


“Neću povući kandidaturu. Ja imam 25 godina suradnje s kolegama iz sudstva. Pravo je znanost, ne zanat. To je intelektualni posao u kojemu se traži razvijanje znanja”, govori.


 


Kako bi sankcionirala suce koji donose nezakonite odluke?


“Ne može ih se sankcionirati. Sudac ima pravo na svoje pravno mišljenje i ukidanje njegove presude ne može dovesti do sankcija. To može utjecati na pitanje napredovanja”, kaže.


Što može napraviti predsjednica Vrhovnog suda protiv korupcije u pravosuđu?


“Mislim da je to generalizacija u odnosu na sudstvo. Treba provesti mjere da se to demistificira i da se utvrdi postoji li to zaista. Korupcija je kazneno djelo. Sve odluke sudaca trebaju biti transparentne, da se na mrežnim stranicma može doći do svih odluka svih sudaca. Građani moraju moći doći do tih odluka. Prepreka ne može biti mogućnost anonimizacije. Drugo je možda porezna kontrola, ali imovinska. Ja nisam za sigurnosne provjere. Korupcija bi se morala ogledati u nekim imovinskim benefitima i ključno je što Ministarstvo pravosuđa predlaže praćenje imovine”, govori Đurđević.


Zašto ne sigurnosne provjere?


“One se moraju provesti samo ako postoje važne indicije da sudac predstavlja ugrozu za sigurnost RH”, kaže.


Na pitanje o emisiji zbog koje je predsjednik napao novinare HRT-a, kaže: “Već sam rekla što je bilo sporno. Togonal mi nije rekao istinu u pogledu sudionika tog okruglog stola. To je bio naš dogovor i tražila sam da mi kaže tko će biti u studiju, mislim da je dovoljna ta činjenica da mi nije rekao istinu. Mislim da je vodio emisiju pristrano, da novinari ne mogu zastupati jednu političku opciju. Emisija je trebala biti o predstavljanju programa kandidata. Pristala sam doći u emisiju zbog poštivanja javnosti.”


“Suci su dio vlasti i ni na koji način ne mogu biti zaštićeni od propitivanja javnosti”, kaže Đurđević koja smatra da je dužnost novinara da propituju odluke suda.