Sve je jasno

Dubravka Šuica ima briljantnu teoriju. Za slabu procijepljenost Hrvatske krivi – Jugoslaviju

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Često se pitam o tome, loše je da je samo 50% odraslih osoba cijepljeno. Sociološki bi se to moglo objasniti. Riskirat ću i objasniti, veli ŠuicaPotpredsjednica Europske komisije za demografiju Dubravka Šuica danas je u programu N1 televizije iznijela prilično nevjerojatnu teoriju, po kojoj glavnog krivca za slavu procijepljenost u Hrvatskoj vidi u – bivšoj Jugoslaviji.


“Često se pitam o tome, loše je da je samo 50% odraslih osoba cijepljeno. Sociološki bi se to moglo objasniti. Riskirat ću i objasniti s obzirom na to da smo izašli iz sustava kad su se odluke donosile centralno, naši ljudi ne vole takve centralističke preporuke, a ne žele vjerovati znanosti. Kako objasniti da u zemlji poput Belgije, koja je decentralizirana, fragmentirana, imate oko 80% cijepljenih? Zato mislim da u Hrvatskoj postoji otpor koji mi je teško objasniti osim ovim sociološkim, psihološkim problemom”, rekla je Šuica.


Ona ipak smatra da je Vlada napravila sve u svojoj moći.
“Mislim da je Vlada napravila i radi dobar posao. Sad predstavljam svih 27 zemalja i ne miješam se u unutarnje poslove, ali koliko pratim, mislim da Vlada radi dobar posao, a koji je razlog da građani apstiniraju, možda treba pribrojati broj onih koji su preboljeli, pa je broj imunih vjerojatno veći”, dodala je.


Komentirala je i budućnost Europske Unije nakon pandemije.


“Možda je na početku pandemije bilo malih nesnalaženja, dijelo smo odgovorni, dijelom nismo, ali mislim da se jako dobro nosimo s krizom, mislim na Europsku komisiju. Osim što smo otkrili lijek i financirali cjepivo, da smo pomogli europskom gospodarstvu. Bez SURE programa i nekih drugih mnoga radna mjesta diljem EU bila bi ugašena, ali ne samo radna mjesta nego mala i srednja poduzeća. EU je to shvatila, olabavila procedure, to je dokaz da je biti u EU velika razlika, nego biti sam, izvan EU”, rekla je za N1 i zaključila da je Brexit bio povijesna pogreška.