Rasprava u Saboru

Državni tajnik Plazonić tvrdi da neće biti nestašice lijekova

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerDržavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić istaknuo je u Saboru da neće biti nestašice lijekova i da će građani imati lijekove koji su im neophodni.


“Vladi je stalo do toga da se ne desi nedostatak lijekova na hrvatskom tržištu i sigurno se neće desiti da građani neće moći doći do lijekova koji su im neophodno potrebni”, odgovorio je Plazonić zastupniku Davoru Nađiju (Fokus) koji je u raspravi o izmjenama zakona o zdravstvom osiguranju upozorio na dugove veledrogerijama i upitnu opskrbu.


Plazonić je rekao da je Hrvatska od svih zemalja EU-a jedna s najvećim brojem dozvoljenih, posebno skupih lijekova za liječenje malignih bolesti.
“Asortiman koji mi imamo i HZZO odobrio nema niti jedan država u Europi, čak ni ona koja je značajno bogatija”, kazao je Plazonić.


Zdravstvena zaštita za digitalne nomade?: Kopiramo Estoniju, a nemamo jasan plan


Što se tiče samih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će se omogućiti pravo na zdravstvenu zaštitu digitalnim nomadima, kojima je odobren privremeni boravak u Hrvatskoj, dio oporbe pitao je hoće li to pridonijeti rastu dugova u zdravstvu budući da će se nekome omogućiti jeftino liječenje u Hrvatskoj po nejasnim kriterijima.


„Imamo tisuće građana koji na listama čekaju na preglede, a sada ćemo omogućiti nekome iz svijeta tko se proglasi digitalnim nomadom da se jeftino osigura i liječi”, kazao je Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) ustvrdivši kao će taj teret opet snositi hrvatski građani.


Marija Selak Raspudić (Most) ocijenila je da kopiramo Estoniju koja je jedna od pionira elektroničkog statusa građana, a nemamo jasan plan regulacije digitalnih nomada.


“Koliko je taj pristup sveobuhvatan i koliko će koristi od njega imati digitalni nomadi, a koliko gospodarstvo Hrvatska?”, upitala je Selak Raspudić.