Premijer u konc-logoru

Državna komemoracija Jasenovca: Plenković tvrdi da Vlada radi na osudi ustaškog režima

Hina

snimio Nikola Ćutuk / PIXSELL

snimio Nikola Ćutuk / PIXSELL

Kazao je da je oko komemoracije na Bleiburgu Vlada sasvim principijelna i jasna. "Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracije u Bleiburgu će biti“, rekao je premijer.ZAGREB – Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora održava se u Spomen području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a komemoraciji, uz ostale, nazoče predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i više ministara.


Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac prema spomeniku Cvijet, a službena komemoracija s prigodnim programom održava se kod spomenika Cvijet, uz polaganje vijenaca.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je u subotu, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža. Zauzela se da Jasenovac „uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima“.
“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta”, napisala je predsjednica Grabar Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.


U ime predsjednice, današnjoj službenoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Hrvatskog sabora, u Jasenovac dolazi predstojnica njezina Ureda Anamarija Kirinić.


U znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša organizacije manjinskih udruga i antifašista komemoraciju u Spomen području Jasenovac održale su u petak, četvrtu godinu zaredom odvojeno od službene. Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus naveo je da se suprotstavlja reviziji povijesti u Hrvatskoj koja se nastavlja. Naglasio je da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH i ustaštvom, ali kako nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.


Premijer Plenković odbacio je u petak Krausove navode i izjavio da je Vlada puno uložila po pitanju jedne komemoracija u Jasenovcu, ali da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.


“Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima”, rekao je premijer Plenković.


Kazao je da je oko komemoracije na Bleiburgu Vlada sasvim principijelna i jasna. “Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracije u Bleiburgu će biti“, rekao je premijer.


Na završnoj konferenciji Centra za studij demokracije i ljudskih prava u subotu je rečeno da je atmosfera u hrvatskom društvu prilično nesklona memoriji antifašizma.


Iz samog JUSP-a je navedeno kako Jasenovac posjećuje skroman broj ljudi, te da su to većinom posjetitelji iz inozemstva. Prošle godine posjetilo ga je 16.066 osoba, među kojima su bile samo 34 školske grupe, a 19 njih iz inozemstva.


Prema podacima kojima raspolaže Muzejski dokumentacijski centar, vidljivo je da je među 126 muzeja koja su dostavili podatke, Jasenovac na 56. mjestu.


Najposjećeniji je na tom popisu Arheološki muzej Istre i Pulska Arena s 575.856 posjetitelja što je gotovo desetina posjetitelje svih muzeja u prošloj godini (5.446.881 posjetitelja). Najposjećenije mjesto sjećanja u Hrvatskoj je „Vukovarska bolnica 1991.“ s 98.198 posjetitelja.