Ugledni znanstvenik

Dragan Primorac o koronavirusu i strahu: ‘Od gripe je samo ove sezone umrlo 14.000 ljudi’

Ljerka Bratonja Martinović

Dragan Primorac / Foto: D KOVAČEVIĆ

Dragan Primorac / Foto: D KOVAČEVIĆ

Činjenica je da mehanizam širenja COVID-19, za razliku od virusa gripe, nije do kraja poznat i zbog toga je nedvojbeno potrebna dodatna predostrožnostSituaciju s koronavirusom i paniku koju taj virus izaziva, osobito otkako se počeo širiti Italijom, komentirao je za naš list ugledni hrvatski znanstvenik Dragan Primorac.


– Velik broj ljudi postavlja pitanje – kako to da se tolika zabrinutost u javnosti nije stvorila kad je riječ o virusu gripe, kad je prema američkom Centru za kontrolu bolesti samo u ovoj sezoni od gripe umrlo oko 14.000 osoba, a njih 250.000 je bilo hospitalizirano.


S druge strane, prema trenutnim podacima, od virusa COVID-19 je danas oboljelo više od 80.000 osoba u 32 države svijeta, a umrlo ih je 2.707.
Ključna razlika leži u činjenici da mehanizam širenja COVID-19, za razliku od virusa gripe, nije do kraja poznat i zbog toga je nedvojbeno potrebna dodatna predostrožnost, kaže Primorac.


Obzirom na činjenicu da je Italija među tri vodeće države prema broju novooboljelih, smatra da su reakcije susjednih država oko pojačanih mjera opreza potpuno normalne i opravdane.


Kako se trenutno nalazi u SAD-u, osobno se, kaže, uvjerio u daleko drastičnije mjere od naših, jer su direktni letovi vodećih avionskih kompanija prema Kini potpuno zaustavljeni.


– Kako bi u javnosti bilo što manje konfuzije vezano uz širenje COVID-19, smatram kako struci, prvenstveno kliničkim infektolozima, epidemiolozima te stručnjacima iz područja javnog zdravstva treba prepustiti glavnu riječ u komuniciranju s javnošću, veli Primorac.


Dodatan je oprez, kaže, potrebno posvetiti vulnerabilnim skupinama, a to su oboljeli od kroničnih oboljenja, osobe s kompromitiranim imunosnim sustavom i starije osobe.


– Nedvojbeno je da treba izbjegavati događaje na kojima se okuplja veći broj ljudi, putovanja u krajeve gdje su epicentri infekcija. Što se tiče sportskih događaja koji su neizbježno vezani uz putovanja i veća okupljanja, tu je potreban dodatan oprez.


Zdravstvena komisija HNS-a koju vodim uskoro izdaje uputstva, sve na tragu UEFA-inog sustavnog praćenja i preventivnog djelovanja za svaku pojedinačnu državu, naravno ovisno o saznanjima vezano uz COVID-19 u tim državama, zaključuje Primorac.