Pozvan na saslušanje

Dragan Kovačević: Odgovore ću dati pred saborskim zastupnicima

Hina

Foto Josip Regovic/PIXSELL

Foto Josip Regovic/PIXSELL

Nije htio odgovoriti je li premijer tada rekao ministru Ćoriću da se mora ugasiti sisačka rafinerijaBivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević potvrdio je u utorak da će se odazvati pozivu na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem zbog stanja u Ini te će tamo odgovoriti na pitanja o sastanku na kojem se navodno govorilo o gašenju sisačke rafinerije.


“Dobio sam poziv kao i nekoliko ostalih i mislim da bi svakome trebala biti sveta dužnost kad te pozove najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj da se odazoveš i da odgovoriš na pitanja koje ti postave”, rekao je Kovačević u intervjuu za RTL.


Na pitanje je li bio na sastanku na kojem je bio i premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a na kojem se, prema pisanju Nacionala, govorilo o gašenju sisačke rafinerije, Kovačević je uzvratio kako je to “pitanje za saborsku komisiju” te da će “odgovore dati pred saborskim zastupnicima”.
Nije htio odgovoriti je li premijer tada rekao ministru Ćoriću da se mora ugasiti sisačka rafinerija. Nacional, naime, navodi kako se Kovačević kao šef Janafa usprotivio i izbjegao potpisati sporni memorandum o izvozu hrvatske nafte na preradu u MOL-ove rafinerije, koji je bio preduvjet za zatvaranje sisačke rafinerije.


“Memorandum je jedan značajan dokument koji je imao jednu stratešku dimenziju za Republiku Hrvatsku. On je imao jednu duboku dimenziju energetskih i nacionalnih interesa i ja sam u tom Memorandumu prepoznao nešto što bi moglo naštetiti nacionalnim i energetskim interesima Hrvatske”, rekao je Kovačević za RTL.


I sa starim kazanom možete ispeći rakiju


Smatra kako se sisačka rafinerija treba i može otvoriti. “Ako netko kaže ima li ona uvjete da se otvori, to vam je kao kada imate neki stari kazan za rakiju. I sa starim kazanom možete ispeći rakiju ako je potrebno i ako nemate novi”, objašnjavao je Kovačević.


Na pitanje o ‘pljački stoljeća’ u Ini Kovačević je rekao da ne bi govorio o pljački stoljeća ili tisućljeća jer se “u hrvatskom javnom prostoru često upotrebljavaju jako teške riječi”.


“Treba se utvrditi što se sve i kako dogodilo, ali Ina je devastirana u zadnjih dvadesetak godina. Ona je bila najveća energetska firma koja je bila iznad MOL-a i svih kompanija takve vrste u regiji. Mi smo uništili struku, znanost, proizvodnju da bi ona postala beznačajna”, drži Kovačević.


Predsjednik  Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije ‘mostovac’ Nikola Grmoja sazvao je sjednicu toga tijela za četvrtak, a javnost očekuje doznati gdje su nestale milijarde, kako se upravljalo Inom i zašto je hrvatska nafta završila u Mađarskoj. Grmoja je rekao kako je na javno saslušanje pozvao premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića, bivšu zamjenicu predstojnika Ureda premijera Tenu Mišetić te Kovačevića.


Premijer Plenković rekao je ranije za Kovačevićeve navode da je “riječ o pokušaju Uskokovog optuženika – kako bi rekao njegov kompanjon iz Slovenske dakle, kriminalca koji nastoji sada izmišljati stvari sa nekog sastanka da bi vjerojatno zaštitio sebe, misleći da vjerojatno ja imam veze s njegovom ulogom optuženika u slučaju koji je vezan za sve ono što se zbivalo u Janafu. Neka se on brine oko toga koliko je novaca nestalo iz Janafa”.


Kovačević je, na pitanje RTL-a o aferi Janaf te je li spreman na suđenje i kako će se braniti uzvratio kako ne zna “od čega da se branim jer ničega nema”.


Protiv bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića USKOK je u srpnju ove godine podignuo optužnicu kojom ga tereti za primanje 6,2 milijuna kuna mita za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama.