Teške optužbe

DP-ovac Jurčević: Kako su Srbima uvalili Miloševića, tako su i Hrvatima doveli Plenkovića

Dražen Ciglenečki

Josip Jurčević / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Josip Jurčević / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Plenković je doveden za predsjednika HDZ-a od strane izvanhrvatskih, neprijateljskih, globalističkih interesa, kazao je Josip JurčevićPremijer Andrej Plenković je jučer, sastankom sa zastupnicima nacionalnih manjina, poslao jasnu poruku Domovinskom pokretu da se nije spreman odreći suradnje sa SDSS-om, čime stranka Ivana Penave uvjetuje koaliciju HDZ-u.


Plenković, dakle, zasad pokazuje da mu je u procesu okupljanja saborske većine, SDSS važniji nego Domovinski pokret. Ali, u DP-u ne namjeravaju odustati od jednog od svojih temeljnih zahtjeva, a imaju pritom i jedan vrlo zanimljiv razlog.


Šokirani Bačić


– Nikakve šanse nema da Domovinski pokret surađuje s HDZ-om, ako bi njegov partner bio SDSS. Reći ću vam nešto, prebjega iz DP-a u HDZ sigurno neće biti jer nas izabrane zastupnike homogenizira SDSS.
Možda bi tih prebjega bilo da HDZ nije u savezu sa SDSS-om, ali u ovim okolnostima od toga ne postoji opasnost. Nitko od naših zastupnika jednostavno ne bi imao hrabrosti dati potporu HDZ-u i SDSS-u, kazao nam je jučer glavni tajnik DP-a Josip Dabro.


Nakon što je formiran pregovarački tim, u kojem su osim Dabre i Ivan Penava, Mario Radić i politički tajnik Damir Barna, početkom tjedna će zasjedati stranačko Predsjedništvo i tek onda će Domovinski pokret započeti prave pregovore.


– Ovo sve dosad je neslužbeno i ništa ne znači. Pozivi su stalni, ali u pitanju je tek ispitivanje terena, na svim razinama, zovu gradonačelnici, župani, ministri, članovi vodstva raznih stranaka, ali, ponavljam, to je nebitno.


Kada krenu stvarni pregovori, komunicirat ćemo sa svima koji su zainteresirani, osim s Možemo! i SDSS-om. Nismo isključiva stranka. Domovinski pokret se nije ni s kim vjenčao i rekao da ćemo s nekim biti do smrti. Imamo svoj program, ako se dogovorimo, bit ćemo u izvršnoj vlasti, u suprotnom ostajemo u oporbi, nije problem, naglašava Dabro.


Jako zanimljiva je bila rasprava HDZ-ovca Branka Bačića i Josipa Jurčevića, novoizabranog zastupnika DP-a, u četvrtak navečer na HTV-u, u emisiji »Otvoreno«.


Dok je Bačić govorio da HDZ želi Domovinski pokret za prvog partnera jer mu je ta stranka svjetonazorski bliska, Jurčević mu je odgovorio da HDZ vodi »veleizdajničku politiku, s tim da nisu svi za nju odgovorni«.


Bačić je bio zgranut reakcijom poznatog povjesničara. Zamolili smo jučer Jurčevića da nam objasni zašto smatra da je HDZ ili jedan njegov dio veleizdajnički nastrojen.


Autoritarna stranka


– Rekao sam u toj emisiji samo ono što sam kao znanstvenik istraživao i govorio u medijima koji su to željeli objaviti. Neću s ulaskom u Sabor promijeniti mišljenje o nečem što je dokazivo. HDZ je klijentelistička organizacija, koja je uvijek bila autoritarna, što se moglo razumjeti jedino u ratnim okolnostima devedesetih. Nismo mi u Hrvatskoj nikad živjeli u demokraciji, a sada se vraćamo u još veću autoritarnost.


Plenković čak više ne govori HDZ nego moja stranka i moja Vlada. Jasno je kakvo je tu u pitanju psihičko stanje. Podsjećam da je Plenković zapravo doveden na mjesto predsjednika HDZ-a, na temelju one čarobne rečenice da stranka ne može biti talac niti jednog čovjeka.


Plenković uopće ne pripada tom krugu, njegov svjetonazor nije HDZ-ov. On je doveden za predsjednika HDZ-a od strane, ajmo to tako reći, izvanhrvatskih, neprijateljskih, globalističkih interesa. Naravno, ne može se nikad sve svesti na jednu osobu.


Uz Plenkovića su određene strukture. Ima u HDZ-u i čestitih ljudi, takva je vjerojatno većina, ali su, nažalost, oni neutralizirani.


Bivše, beogradske, službe su osamdesetih godina dovele Slobodana Miloševića, nije on bio gospodar što se pokazalo i kada je završio u Haagu na kraju. Takav je model bio u pozadini Plenkovićevog dolaska na čelo HDZ-a, ispričao nam je Jurčević.


Ipak, on ne odbija mogućnost da Plenkovića uskoro podrži u Saboru.


– On bi prethodno morao prihvatiti ono za što se mi zalažemo, a prve su na redu ideološke stvari, zaključuje Jurčević.


Kolakušić neće ni s HDZ-om ni sa SDP-om


Ako će Domovinski pokret dogovoriti koaliciju s HDZ-om, odmah će izgubiti zastupnika Mislava Kolakušića.


– Pravo i pravda sigurno neće ni sa SDP-om ni s HDZ-om. To smo se dogovorili. Nisam izlazio iz pravosuđa da bih podržavao kriminalce, izjavio je jučer za N1 televiziju Kolakušić, predsjednik stranke PiP.


On u aktualnoj situaciji zagovara nove izbore i prije njih stvaranje sanitarnog kordona prema HDZ-u. Kako je Kolakušićev prioritet na predstojećim izborima za Europski parlament potvrditi zastupnički mandat, ako u tome uspije, morao bi napustiti Sabor.


U tom bi slučaju, rekao je, mjesto u Saboru prepustio nekom kandidatu PiP-a na listi Domovinskog pokreta u njegovoj 1. jedinici. To ne bi bio Ivan Lovrinović iz PiP-a, koji se na izborima natjecao u drugoj jedinici.


Lovrinović je jučer objavio na Facebooku komentar u kojem upozorava zastupnike koji nisu HDZ-ovi da nitko od njih ne smije podržati Plenkovića.


– Sada je čas da se unutar oporbe koalira i s »crnim vragom«. Jer, ljudi moji, nikada nećemo bez toga postati ono što želimo, poručio je Lovrinović.