Dan antifašističke borbe

Plenković prvi put stiže u Brezovicu: Desnica bi ukinula taj blagdan iako je on direktno Tuđmanova ideja

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dobro je da se premijer pojavi u Brezovici na svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe, odnosno 80. obljetnice formiranja prvog partizanskog odredaPremijer Andrej Plenković prisustvovat će danas obilježavanju Dana antifašističke borbe, koje organizira Vlada u Spomen-parku Brezovica kraj Siska. Uz premijera, koji će prvi put prisustvovati ovoj obljetnici, prisutan će biti i predsjednik Republike Zoran Milanović.


U Brezovici će biti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


– Na ovaj dan odajemo počast svim hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.
Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene demokratske Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti kao članica Europske unije, piše u priopćenju Vlade.


Potez za pohvalu


Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je da će se tek vidjeti »hoće li to biti određeni diskurs vladajuće stranke prema baštini antifašizma u Hrvatskoj«.


– To moramo baštiniti jer je Hrvatska baš zbog antifašističkog pokreta završila na pravoj strani nakon Drugog svjetskog rata. Nadam se da će to rezultirati i boljim odnosom prema povijesti i spomenicima koji su devastirani i da će se zaključiti priča koja se tiče turbulentnog vremena 1941. – 1945. u Hrvatskoj.


Nekima je teško prihvatiti to što je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, rekao je Hajdaš Dončić nakon što je s izaslanstvom SDP-a položio vijence pred Grobnicom narodnih heroja i na Partizanskom groblju na Mirogoju.


Dodao je da ako će Plenković nastaviti s ovakvim ponašanjem, onda on »ovaj njegov potez pozdravlja i pohvaljuje ga«.


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je da je premijer »osjetio potrebu, s obzirom na to da Vlada organizira, da bude u Brezovici«.


– Osim toga, dobro je da se premijer pojavi u Brezovici na svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe, odnosno 80. obljetnice formiranja prvog partizanskog odreda, prve vojne oružane formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je Habulin.


Upitan je li ovo sada snažnija poruka Vlade o stavu prema antifašizmu, Habulin je rekao da se »unatrag 30 godina nagomilalo mnogo problema koji su vezani uz odnos prema antifašizmu, našoj antifašističkoj povijesti, prema sudionicima narodnooslobodilačke borbe i spomeničkoj baštini«.


– Premijer Plenković očito smatra da je potrebno te neke procese zaustaviti i krenuti rješavati problematiku koja se gomilala unatrag 30 godina. Mislim da je njegov dolazak u Brezovicu samo korak u tom pravcu, rekao je Habulin.


Predsjednik Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović smatra da je »s obzirom na to da je riječ o državnom prazniku potpuno razumljivo da Plenković ide u Brezovicu«.


– Dakle, načelno gledano, predstavnici države bi trebali obilježavati državne praznike. Nije problem u tome ide li Plenković ili ne ide. Problem je zašto je to uopće državni praznik.


Zbog jugoslavenske pozadine držim neprihvatljivim da se bilo što iz te baštine obilježava kao državi blagdan jer u tome se ne prepoznaje cijela nacija. To izaziva društveni i narodni razdor. I što se potvrđuje iz godine u godinu.


Jer državni blagdani u svakoj normalnoj državi simboliziraju jedinstvo nacije. I o njima postoji beziznimni konsenzus, rekao je Hasanbegović.


Dodao je da je riječ o »apokrifnom nepostojećem događaju«, te da se »radi o jednoj velikoj laži koja se ponavlja iz godine u godinu«.


Tuđmanova inicijativa


– Dakle stvar je banalna, 22. lipnja, kako god gledali na tu baštinu, nije utemeljen ni partizanski odred i za to ne postoji ni jedan dokaz, rekao je Hasanbegović.


Otkad je na vlasti Vlada Andreja Plenkovića, na dan 22. lipnja u Brezovici je 2017. bio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a 2018., 2019. i 2020. tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.


Dan antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja kao državni je blagdan proglašen u ožujku 1991. godine. Inicijativu je osobno dao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. On je to obrazlagao time da je sisački odred išao u borbu protiv NDH, a ne hrvatske države.


– Prema tome, treba nam taj 22. lipnja 1941. godine kao izraz htijenja dijela hrvatskog naroda, i to onoga dijela hrvatskih komunista, hrvatskih antifašista, koji su nam osigurali to da smo među silama pobjednicama, rekao je Tuđman 1996. godine.


Prije godinu i pol dana saborski Odbor za branitelje na čelu sa zastupnikom HDZ-a Josipom Đakićem predložio je da 22. lipnja više ne bude državni blagdan, već samo spomendan, ali je Plenković to otklonio rekavši da bi to bila detuđmanizacija.